
Az ősz beköszöntével minden évben visszatér a pumpkin spice-őrület, ám egy friss kutatás szerint a közösségi médiában egészen más ízek uralják a kávés trendeket.
szeptember 13., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Vége a pumpkin spice-őrületnek? Nem ez a legkedveltebb…
Hamu és Gyémánt

Sokan érzik úgy, hogy a napjuk csak akkor indulhat jól, ha megitták az első kávéjukat és úgy tűnik a jelenségnek tudományos alapja is van. Egy friss kutatás ugyanis bizonyítja: valóban boldogabbak vagyunk, ha koffeinnel kezdjük a reggelt.
szeptember 07., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Egy kutatás szerint a kávéfogyasztás valóban boldogabbá tesz
Hamu és Gyémánt

Sokan úgy gondolják, hogy az instant kávé sosem érhet fel a frissen főzött változatokkal: a legtöbb bírálat szerint híg, keserű, és hiányzik belőle az aromák mélysége. Ez persze igaz is, jó hír azonban, hogy néhány apró trükkel jelentősen javíthatunk az élményen.

A kávé ma már jóval több, mint a reggeli rutin része. Világszerte kulturális rituálé, gasztronómiai különlegesség és esztétikai élmény is lehet, amely országonként más és más formát ölt. Miközben az eszpresszó, a cappuccino vagy a flat white szinte mindenhol megtalálható, léteznek olyan helyi…

A világ egyik legfontosabb kortárs művészeti seregszemléje, a Velencei Építészeti Biennálé idén is meghökkentő installációkkal várja a látogatókat, de kevés projekt kap akkora figyelmet, mint az a kávézó, ahol a helyi csatorna vizéből készül az eszpresszó.
május 13., 2025 ● Turi Dániel
Az idei Biennálén a velencei csatornák vizéből főzik a kávét
Turi Dániel

A világ talán legdrágább kávéjának árából hosszú hónapokig ihatnánk az átlagos eszpresszót: egy csésze 315 euróba, körülbelül 130 ezer forintba kerül belőle – és nem, nem a kopi luwakról van szó.
április 28., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Milliókba fájhat egy heti adag a világ legdrágább kávéjából
Hamu és Gyémánt

A tavalyi év különösen aszályos volt, ami a legtöbb növény piaci árára kihatott, de talán semmit nem befolyásolt annyira negatívan, mint a kávé eladási értékét. Miközben a serkentő ital ára az egekben, a Vince emlékeztet, hogy sokak otthonában megtalálható több olyan növény is, melyekkel…
április 11., 2025 ● Turi Dániel
Felszalad a szemöldököd a kávé árától? Ezekkel könnyedén…
Turi Dániel

Nemrég beszámoltunk arról, hogy melyik napszakban érdemes kávét fogyasztani, ahogy azt is megírtuk, hogy milyen összefüggés lehet a testzsír, a cukorbetegség, a genetika, valamint a koffeinfogyasztás között. A témában egy friss tanulmány most arra hívja fel a figyelmet, hogy hogyan alakítja a…
március 30., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Így befolyásolhatja a kávéfogyasztás a koleszterinszintünket
Hamu és Gyémánt

Ahogy a Food & Wine megjegyzi: februárban volt olyan nap, amikor több mint 6 százalékkal emelkedett a kávé világpiaci ára. A brutális ütemű drágulás azt eredményezi, hogy a zöld kávé ára folyamatosan történelmi rekordokat döntöget – és senki sem tudja, mikor áll meg a folyamat.

Koffein nélkül ma már szinte elképzelni sem tudnánk az életünket – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a kutatások szerint az emberiség közel 80 százaléka valamilyen formában fogyaszt koffeines termékeket. Épp ezért nem csoda, hogy naponta jelennek meg újabb és újabb kutatások a serkentő…
február 04., 2025 ● Turi Dániel
Így befolyásolhatja a kávézás az elhízás és a cukorbetegség…
Turi Dániel

Azoknak, akik rendszeresen kávéznak, érdemes lehet jobban odafigyelniük arra, hogy pontosan mikor isznak az italból – legalábbis ezt sugallja egy friss kutatás. Az eredmények szerint ugyanis csak azok részesülnek a kávé egészségügyi előnyeiből, akik reggelente fogyasztanak belőle.
január 13., 2025 ● Hamu és Gyémánt
A kávé pozitív egészségügyi hatásai nagyban függenek attól…
Hamu és Gyémánt

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, egy nemrég közölt tanulmány szerint kifejezetten egészséges lehet a különböző koffeines italok, például a kávé és a tea mindennapi fogyasztása. Egy új kutatásból most az is kiderült: konkrétan meghosszabbodhat az életünk a rendszeres kávézástól.
december 10., 2024 ● Hamu és Gyémánt
2 évvel élhetünk tovább, ha rendszeresen fogyasztunk…
Hamu és Gyémánt