<p><em>„Ez undorító"</em> , <em>„hogy lehet ezt megenni?"</em> – és még sorolni lehetne az ehhez hasonló mondatokat, amik általában akkor cikáznak a fejünkben, amikor szembe találjuk magunkat a Távol-Kelet, Dél- Amerika vagy éppenséggel Afrika kevésbé közismert gasztronómiájával. Mennyire szigorúak vagyunk hozzájuk, de könnyen megeshet, hogy éppenséggel nekik se lenne túlzottan szimpatikus a pacalpörkölt vagy a tepertő.</p>
De mégis milyen furcsaságokat esznek a világon?
<p><strong>Teknőshús</strong></p><p>Közép-Amerikában közkedvelt húsféle a teknős. A helyi piacokon potom pénzekért árulják őket. Nagyjából fél kiló teknőshús kevesebb mint 300 forintnyi córdobába kerül.</p><p><strong>Tengerimalac</strong></p><p>Szintén az amerikai kontinensnél maradva, Peru egyik legközkedveltebb ínyencsége a tengerimalac.</p><p><strong>Kacsaembrió</strong></p><p>A kacsaembrióból készült ételt<em> balutna</em>k nevezik. A kicsi kacsákat csupán néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd az utcai árusok megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tárolják. A balut Ázsia több országában is megszokott ételnek számít. Különösen Vietnámban és a Fülöp-szigeteken szeretik, ahol utcai ételként fogyasztják. </p>
<div id="adoceangemhuomiomujgku" class="adoceanz"></div>
<script type="text/javascript">
ado.slave('adoceangemhuomiomujgku', {myMaster: 'TIunnuAMl7FlOcYEutjeJg8QP7tpee7GUAM31BtpFvv.b7' });
</script>
<p><strong>Poloska</strong></p><p>A zümmögő büdös bogár, mely az ősz beköszöntével megnehezíti a mindennapjainkat Indonéziában igazi csemegének számít.</p><p><strong>Lutefisk</strong></p><p>A norvég konyha egyik legnagyobb különlegessége a lutefisk, ami nem más, mint egy tömény lúgoldatban áztatott, kimosott, főtt hal, melynek szaga igencsak erőteljes. Sokak szerint elviselhetetlenül büdös,így még a helyiek közt is megoszlik a vélemény a halról. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag.</p><p><br></p>
<p><strong>Madárfészek leves</strong></p><p>A világ egyik legdrágább levesének nevezett <em>madárfészek</em> Ázsia egyik legkülönlegesebb főétele. Azt viszont nem árt tudni, hogy a meleg lé a kínai sarlós fecske nyálából készül. De, hogy jön ide a fészek? A fecskék a saját nyálukból ragasztják és alkotják meg kis menedékhelyüket. Ezeket a fészkeket pedig az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adagolják.</p><p><strong>Hakarl</strong></p><p>A hakarl egy izlandi csemege, ami egy erős ammóniabűzt árasztó, kizsigerelt grönlandi cápa. A húst hetekig, de akár hónapokig is rohasztanak, ezt azonban a helyiek kikérik maguknak. Szerintük ez csupán érlelés.</p>
<div id="adoceangemhupkqpgtlryf" class="adoceanz"></div>
<script type="text/javascript">
/* (c)AdOcean 2003-2020, RegalVino_hu.hamuesgyemant.hu.desktop.Roadblock 2 */
ado.slave('adoceangemhupkqpgtlryf', {myMaster: 'TIunnuAMl7FlOcYEutjeJg8QP7tpee7GUAM31BtpFvv.b7' });
</script>