„Egy fesztivál nem lehet online"

A szeptember 1-én kezdetét vevő 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál naptárának felénél járunk. Gábeli Tamás fesztiváligazgatóval beszélgettünk, illetve mutatjuk hol, mikor és miért érdemes ellátogatni a fesztiválra, ha eddig még nem tettük volna meg.


23 ország, 66 rövidfilm.

És ezek csak a versenynaptárba bekerült alkotások a nagyjából ezer benevezett kisfilm közül. Jól jelzi, hogy a 2005 óta évente megrendezett BuSho Filmfesztiválra mekkora az érdeklődés mind a filmszakma, mind a közönség részéről. Utóbbi viszont gyérebb az idén, ám ez nem meglepő.

Nemzetközi Fesztivál, hazai vendégek

„A fesztivál történetében soha nem volt még olyan, hogy nem volt külföldi vendég. Ez az első alkalom"

– mesélte Gábeli Tamás a rendezvényről, ami nagyban megnehezítette az idei szervezést. Hiába a nemzetközi filmek tucatjai, köztük a Sundance, Cannes és BAFTA díjra jelölt alkotások, a koronavírus a szervezőknek is fejtörést okozott.

A fesztivál elstartolásával a határokat is lezárták Magyarországon, így nem utazhatott be a BuSho két nemzetközi zsűritagja, illetve a meghívott vendégek sem. A szervezők azonban mindenképp szerették volna megtartani az eseményt.

„Egy fesztivál nem lehet online. A kettő egymásnak teljesen ellentmond"

– mondja Gábeli, akiben ezért fel sem merült, hogy online rendezné meg a fesztivált, és a járványügyi szabályok betartása mellett, csak hazai közönség előtt tartják meg a rendezvényt.

A 15 éve állandó zsűritag Wolfgang Leis (balra) az egyetlen külföldi

Kép: BuSho

Nem számít a hazai pálya

A „hazai pálya" előnyéről viszont nem lehet beszélni: Gábeli szerint idén is igazolják a magyar kisfilmek az utóbbi idők nemzetközi sikereit, hiszen a versenyprogramban lévő munkák most is megállják a helyüket. Ma és holnap is válogathatunk számos hazai alkotásokból.

A fesztivál igazgatója reméli, hogy idővel nagyobb platformot kaphatnak a kisfilmek, mivel a nagyjátékfilmekhez képest még mindig aránytalanul kevesen érdeklődnek a műfaj iránt a hétköznapokban. Az egyik ilyen lépés lehetne például, ha a mozikban a vetítések előtt lenne egy 5-10 perces sáv, ahol bemutatják a párperces hazai rövidfilmeket.

Programok, bővebb infó 

A BuSho Fesztiválnak az idei bizonytalan viszonyok ellenére is sikerült rengeteg programmal várni az érdeklődőket. A központi helyszín továbbra is a Puskin Mozi, az esti ismétlő vetítések pedig az Art+ Cinema termeiben tekinthetők meg. A szombati díjkiosztót az Olasz Kultúrintézetben tartják.

A 15, egyórás blokkokba rendezett versenyprogramokból még tudunk csipegetni, de lesznek magyar és nemzetközi panorámavetítések is szombaton, így mindenképp érdemes ellátogatni még a hétvégén.

A jegyekkel, illetve a programokkal kapcsolatos bővebb információk a BuSho Fesztivál honlapján vagy Facebook-oldalán.

A figyelmetekbe ajánljuk