idős pár

Így készülj fel te is a boldog nyugdíjas évekre

A nyugdíjas kor magányt és unalmat szülhet. Hogyan kerekedjünk felül ezen?


Van, aki számára a nyugdíj egy döntés, ám van, akinek hirtelen egészségügyi állapot idézi elő. Így vagy úgy, a nyugdíjba való átmenet érzelmileg kihívást jelenthet. Ilyenkor unalmat, magányt élhet meg a munkáját elvesztő személy.

Ez azért alakulhat ki, mert az emberek többsége kedveli a munka által biztosított rutint. A nyugdíjas évek legeleje emiatt céltalanságot hozhat magával. Ilyenkor egészséges a szomorúság, gyász szakaszainak átélése, hiszen egy teljesen új időszak következik.

Mivel a nyugdíjas életkor az élet utolsó szakasza, felmerülhetnek az élet értelmességével kapcsolatos kérdések is.

Katherine King pszichológus szerint ilyenkor érdemes egy tervvel előállni. A nyugdíjas évek kezdetekor számba kell venni, hogy mi elégített ki szellemileg, érzelmileg, testileg a munkahelyünkön és hogyan kaphatnánk meg mindezt, miután megszűnt munkavállalói státuszunk.

Általában az elkötelezettség, cél, hozzájárulás, eredmény, társadalmi kapcsolat, szerkezet, kreativitás hiányzik az embereknek.

Amennyiben a barátságok hiányoznak, fenntarthatjuk a kapcsolatot régi munkatársainkkal. Ám ha úgy látjuk, nekik már nincs helyük mostani életünkben, keressünk más társas elfoglaltságot magunknak.

Sok nagyszülő számít arra, hogy a nyugdíjas korban rengeteg időt tölt az unokáival, ám előfordulhat, hogy csak kevés időt tudnak együtt lenni. Gondoljunk csak az elmúlt évre, vagy általában arra a tényre, hogy szétszéledhetnek a család tagja az országban, világban.

Emiatt érdemes a munkahelyi és családi kapcsolatokon kívül más, új szociális háló után nézni.

Emellett a pszichológiai jóllétet szolgálja a célok felállítása is, ilyen lehet a kert rendbetétele, vagy egy utazás, tehát bármi, ami tervezést igényel.

A nyugdíjas emberek legnagyobb fájdalma azonban sokszor az, hogy nem érzik úgy, hogy számítanak. Ebben a korban azon kell elgondolkodni, hogyan járulhatnának hozzá közösségükhöz és milyen tevékenységeken keresztül éreznék igazán azt, hogy számítanak, hogy ők is értékes tagjai a társadalomnak.

A nyugdíjas évek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy újra felfedezzük önmagunkat, ezért érdemes ekkor is kielégíteni szükségleteinket annak érdekében, hogy igazán ki tudjunk teljesedni.

Katherine King pszichológus szakember megjegyzi, hogy nincs egységes recept, az a jó, ha mindenki a saját tempójában viszi véghez az új életszakaszba való berendezkedést.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk