4 lépés a bizalom újjáépítéséhez

A bizalom egy kapcsolat alapvető összetevője, ám nem megy egyik pillanatról a másikra. És ha egyszer megtört, nehéz helyreállítani, de nem lehetetlen.


Mi nem bizalom?

Egy kapcsolatban például a bizalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyes dolgot elmondasz a partnerednek, ami eszedbe jut. Teljesen normális, ha vannak olyan személyes gondolataid, amelyeket megtartasz magadnak.

De mi történik akkor, ha eljátsszák a bizalmad? Mi segíthet újjáépíteni? Íme, néhány tipp!

Vedd figyelembe a hazugság vagy árulás mögött álló okot!

Ha hazudtak neked, lehet, hogy nem sokat törődsz az okokkal, pedig sokszor érdemes.

Az emberek néha hazudnak, amikor egyszerűen nem tudnak mást tenni. Ettől még nem lesz helyes a döntésük, de segíthet átgondolni, hogyan reagáltál volna az ő helyzetükben. Megeshet, hogy a partnered azért árult el, hogy megvédje magát, de lehet, hogy más indítéka volt. Megpróbált megvédeni a rossz hírektől? Lehet, hogy a bizalom elárulása egy félreértésből fakadt. De természetesen vannak magukért beszélő hazugságok, amikbe nem szabad naivan belelátni a jót.

Kommunikáció

Lehet, hogy fájdalmas vagy kellemetlen, de az árulás utáni bizalom helyreállításának egyik legfontosabb eleme, hogy beszélj a partnereddel a helyzetről.

Megbocsátás

Ha egy árulás után helyre akarod hozni a kapcsolatodat, a megbocsátás a legfőbb kulcs. Nemcsak a partnerednek kell megbocsátanod, hanem talán magadnak is, ha valamilyen módon magadat hibáztatod a történtekért. Ha nem tudsz túllendülni ezen, akkor ebben önbizalomhiányos periódusban ragadhatsz. Ez pedig ronthatja a kapcsolatod helyreállításának esélyeit.

A partnerének megbocsátani azonban nem azt jelenti, hogy amit tett, az rendben van.


Kerüld a múlton való rágódást!

Ha már teljesen megbeszéltétek az ügyet, általában az a legjobb, ha lezárjátok a témát. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőbeni viták során ne vágd a fejéhez! Azzal is óvatosnak kell lenned, hogy folyamatosan ellenőrizd a partneredet, hogy megbizonyosodj róla, nem hazudik-e neked újra. Ez pedig nem mindig könnyű, különösen az elején nem.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk