A tudósok felfedeztek egy Benjamin Button-galaxist

A galaxis, amit felfedeztek, öregebbnek tűnik, mint ahány éves a valóságban.


Az ALESS 073.1 galaxis 1.2 milliárd éves, ami galaxishoz képest még nagyon fiatalnak számít. Ám ennek a galaxisnak van egy olyan forgó öve, amely által több milliárd évvel idősebbnek tűnik. Ezt a felfedezést a chilei Atacamai Nagyméretű Szubmilliméteres Hálózat segítségével tették a szakemberek, ezt követően egy tanulmányt is közöltek az eredményekről.

A tanulmányban megállapították, hogy az ALESS életkora a világegyetem jelenlegi életkoránál 10 százalékkal fiatalabb, de egyes részei miatt sokkal idősebbnek tűnik. A galaxis közepén ugyanis található egy domborulat, ami körül egy olyan korong forog, melyet eddig csak idősebb galaxisokban véltek felfedezni a szakemberek.

Ezen kívül nincsenek olyan kaotikus gázmozgások sem a galaxisban, ami jellemezhetné őt kora alapján. A galaxisok gázokból és csillagközi térből alakulnak ki, ezért egy fiatal galaxisban még jelen lennének a turbulens mozgások. Federico Lelli olasz asztronómus úgy véli,

"Ez a galaxis olyan, mint egy 8 éves, de úgy néz ki, mint egy tinédzser vagy egy teljesen felnőtt ember".

A galaxis domborulata, amely idősebbé teszi, egy másik galaxissal való találkozás révén keletkezhetett a kutatók szerint. Ez a felfedezés felvet olyan kérdéseket, hogy hogyan is alakulnak ki pontosan a galaxisok, mivel a szakemberek eddig úgy gondolták, hogy ezek a tulajdonságok csak érett galaxisokra vonatkozhatnak, a fiatalokra nem. Noha a járványhelyzet miatt elcsúsztak a tömeges megfigyelések, a kutatók várják a hasonló galaxisokkal való találkozást. Ám azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy ez egy kivételes eset volt.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk