telefonon beszélget

A kommunikáció hiánya a legnagyobb nehézség a távoli munkakörben. A kutatások azt mutatták ki, hogy a telefonon való beszélgetés jobb kapcsolatot hoz létre, mint a szöveges üzenetküldés.


telefon

Unsplash/Tim Mossholder

Mikor volt az legutóbb, hogy telefonon beszéltél egy kollégáddal ahelyett, hogy ráírtál volna egy üzenetet vagy egy e-mailt?

A kutatások arra jutottak, hogy a távolságtartás idejében, amikor sokan még távmunkából is dolgoznak, sokkal jobb kapcsolódási érzetet ad az, ha beszéd formájában is kommunikálunk – nem mellesleg a közérzetet is javítja.

A kutatók arra kérték a tesztben résztvevőket, hogy e-mailben és telefonon is hozzanak létre beszélgetést a barátaikkal. Egy másik csoportot pedig arra, hogy személyes kérdésekre adjanak választ, amit egy idegen tesz fel videón, telefonon, vagy írásban.

A résztvevők azt vették észre, hogy a beszélgetés sokkal jobban elősegítette a kötődés érzését. Az emberi hang – akár kép nélkül is – egy fontos kapcsolódási pont volt.

​Furcsa a beszéd


A kutatás azt is feltárta, hogy az emberek időnként távol tartják magukat a beszédtől, és helyette e-mailben vagy üzenetetben kommunikálnak. Abban a hitben teszik mindezt, hogy sokan úgy gondolják, hogy az élő beszélgetés furcsa lenne vagy félreérthető.

„Az emberek jelentősen jobban tudnak kapcsolódni hang alapú médiához, de vannak félelmeik, hogy furcsa lenne számukra így a kommunikáció, ez veszi rá őket arra, hogy inkább üzeneteket küldjenek"

– a Science Daily lapnak nyilatkozta ezt a kutatásban résztvevő szerzőtárs, Amit Kumar, a McCombs Üzleti Iskola marketing asszisztens professzora.

Abban a kutatásban, amiben a tudósok arra kérdeztek rá, hogy egy régebbi barátjukkal folytassanak telefonbeszélgetést, a résztvevők azt nyilatkozták, hogy mindez furcsa volna és ezért inkább az e-mailt preferálták.

„De a valóságban az emberek azt nyilatkozták, hogy a régi baráttal való telefonos beszélgetés sokkal erősebb köteléket jelentett és egyáltalán nem érezték furcsának a helyzetet". „Ráadásul a telefonbeszélgetés nem tartott tovább mintha e-mailben olvasták volna el ugyanezt"

tette hozzá Kumar

„Arra kérnek minket, hogy tartsunk fizikailag távolságot egymástól, de ettől függetlenül még mindig szükségünk van a szociális kapcsolatainkra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és ráadásul ez az egészségünknek is jót tesz"

zárta le Kumar a The Big Think cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk