Banksy elárverezi a festményét, hogy a brit egészségügyet támogassa
Instagram/Banksy

Banksy elárverezi a festményét, hogy a brit egészségügyet támogassa

A világhírű, de egyben megfoghatatlan graffitiművész, Banksy hárommillió fontot (nagyjából 1,3 milliárd forintot) szeretne előteremteni a brit egészségügy számára egy eredeti festménye elárverezésével.

​A Banksy-művek kifejezetten felpörögtek az utóbbi időben: ahogy mi is megírtuk, egy decemberi alkotásának köszönhetően egy lefestett ingatlan értéke közel tízszeresére, kétmilliárd forintra nőtt, majd az egyik legismertebb művét eltávolították egy műgyűjtő vásárlása után, pár hete pedig a börtönből összekötözött lepedőkön át szökő Oscar Wilde-ot ábrázoló graffiti jelent meg readingi fegyház téglafalán.

Most egy tavalyi rajza került a középpontba.

A southamptoni General Hospital egyik belső falán a koronavírus-járvány első hulláma alatt jelent meg Banksy Game Changer című alkotása. A vászonra készült festményt akarja árverésre bocsátani a művész.

A festmény értékét előzetesen 2,5-3,5 millió fontra (nagyjából 1-1,5 milliárd forintra) becsülték a BBC cikke szerint.
A képen egy kisfiú térdel és szuperhősökkel játszik, de miközben Batman és Superman már a szemeteskosárba került, a gyerek egy ápolónőbabát tart a kezében

Az egyméterszer egyméteres kép a sürgősségi osztály folyosóján lógott. Az árverést szervező Christie's szerint a kép a reményt és a pandémiában helytálló egészségügyi személyzet iránti tiszteletet jelképezi. Az árverés után a kép reprodukciója kerül vissza a kórház falára.

Amikor a kép megjelent, egy üzenet is tartozott hozzá, amelyben a művész köszönetet mondott a kórház dolgozóinak és reményét fejezte ki, hogy a fekete-fehér festmény egy kicsit felderíti a helyet, ahová került.

Az árverést a tervek szerint március 23-án tartják Londonban. A kép hétfőtől egy héten át tekinthető meg a Christie's londoni központjában.

(BBC / MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk