Banksy 3 festményét egy betlehemi kórháznak adományozta
Artsy

Banksy 3 festményét egy betlehemi kórháznak adományozta

A Földközi-tengeri látkép 2017 címet viselő triptichon a Sotheby's júliusi aukcióján talált új gazdára.


Bansky mint tájképfestő?

Banksy festm\u00e9nye

ARTnews

Három, első pillanatra akadémikusnak tűnő tengerparti festmény előterében a narancssárga mentőövek és -mellények Bansky-ra jellemző éles társadalomkritikát hordoznak, kifejezve az előző évtized migrációs válságának meghatározó élményét, a remény és a gyász kettősét.

„A triptichon a történelem legnagyobb tájképfestői, Bellotto, van Goyen és Turner alkotásai között kapott helyet a Sotheby's galériájának falán" – nyilatkozta Alex Branczik, az aukciós ház európai kortárs képzőművészettel foglalkozó vezetője, aki kiemelte Bansky sorozatának erőteljes politikai üzenetét.

Korunk hősei

Banksy egy brit k\u00f3rh\u00e1znak adom\u00e1nyozott egy fekete-feh\u00e9r festm\u00e9nye

Artsy

A 800 ezer és 1,2 millió font közötti értékűre taksált triptichont a Rembrandttól Richterig elnevezésű július 28-i Sotheby's aukción árverezték el, végül a becsült ár majd' kétszereséért, 2,2 millió fontért. Az eladásból származó bevételt a kedvezményezett bethlemi BASR kórház az új stroke-osztályára és gyermekrehabilitációs eszközökre szeretné fordítani.

Az ismeretlen street art művész Bansky nem csak az alkotásain keresztül gyakorol társadalomkritikát, maga is jó példával jár elől. Idén ez a második jótékonysági akciója kórházak számára: májusban, a COVID-19 berobbanásakor, egy brit kórháznak adományozott egy fekete-fehér festményt, melyen a frontvonalban küzdő kórházi ápolót mint korunk szuperhősét ábrázolja.


A figyelmetekbe ajánljuk