Az időszámításunk előtt már lemodellezték a világegyetemet?

Az ókorban nehezen tudtak pontosan tájékozódni az emberek, így ennek megoldására elkészítették az antiküthérai szerkezetet.Az antiküthérai óra egy antik számológép, ami elméletileg a Naprendszerben található bolygók pozíciójának megállapítására, holdfogyatkozások kijelzésére hoztak létre, egy tetszőleges dátum beállításával. Az ókorban ez volt a lefejtettebb szerkezet, amit az ember elképzelhet.

commons.wikimedia.org

40 darab kézzel készített bronz fogaskerékből és tárcsából áll, melyen görög csillagászati feliratok találhatóak. A szerkezet 33 cm magas, 17 cm széles és 9 cm mély, bronzból készült és fa tokban volt elhelyezve. Az elülső lemezén a görög zodiákust és az egyiptomi naptárt mutatta. Hátulján pedig két tárcsa helyezkedett el, amin a holdciklusok és a fogyatkozási minták időpontját jelenítették meg.

A kutatók a mai napig nem tudták egészen pontosan behatárolni a szerkezet feladatát, persze a legelfogadottabb koncepció az, hogy a különféle objektumok helyzetét tudták vele meghatározni. A "műszer" drágakövekkel volt összevissza kirakva, a szakértők szerint ennek segítségével határozhatták meg a bolygók helyzetét. Tehát nem az órán lévő mutatók fedték fel az égitestek irányát, hanem a forgatható gyűrűk és a drágakövek.


(Nature)

A figyelmetekbe ajánljuk