Az éghajlatváltozás az élelmiszerek elérhetőségét is fenyegeti

Egy új tanulmány szerint a trópusi esőövek mintázatának potenciális változása több milliárd ember megélhetését, és a növénytermesztést is veszélyezteti.


A globális felmelegedés a trópusi esőöv megváltozása által fenyegeti a víz elérhetőségét, ezáltal kihat a növénytermesztésre is. A kutatók 27 darab klímamodellt ellenőrzése által jutottak erre a következtetésre.

„A Föld trópusi esőövének helyzete ellentétes irányba mozdul el a földgömb közel kétharmadát lefedő két hosszanti szektorban, amely folyamatnak lépcsőzetes hatása lesz a víz elérhetőségére és az élelmiszertermelésre az egész világon."

─ nyilatkozta Antonios Mamalakis légköri tudós, a Colorado Állami Egyetem munkatársa.

Az előrejelzések szerint a Csendes-óceán keleti részén, és az Atlanti-óceánon, a nyugati féltekén a trópusi esőöv déli irányú elmozdulása növeli az aszályt Közép-Amerikában. A keleti félteke egyes részein, köztük Afrika keleti részén és az Indiai-óceánon ugyanakkor az öv észak felé mozdul el: ezáltal az aszály gyakoribbá és tartósabbá válik az olyan régiókban, mint Délkelet-Afrika és Madagaszkár. Emellett megnő az áradások kockázata és súlyossága India déli részein.

James Randerson, a Kaliforniai Egyetem tudósa szerint

"Ázsiában az aeroszolkibocsátás várható csökkenése, Himalájában az olvadó gleccserek és az éghajlatváltozás okozta hótakaró északi területeinek elvesztése a légkör gyorsabb felmelegedését eredményezi, mint más régiókban"

A klímamodellek szerint a változások már a század elején bekövetkezhetnek ─ állítják a kutatók, hangsúlyozva az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának ellenőrzésének sürgősségét.

Forrás: Sciencealert

A figyelmetekbe ajánljuk