Az Android megadta magát: alkalmazások omlottak össze

Az Android megadta magát: alkalmazások omlottak össze

Több androidos applikáció vált használhatatlanná.


Jó pár program nem indul el, mások pedig folyamatosan leállnak. A dühös felhasználók eleinte a Twitteren és a Redditen jelentették az eseteket, de a szolgáltatások leállását mutató DownDetectoron is látható volt, hogy sokan a Gmailt, a Google keresőt és az Amazon alkalmazásait sem tudták igénybe venni. Kiugrások látványosak az Instagram, a TikTok és a Tumblr státuszjelentőin is.

A Google szóvivője bejelentette, hogy a problémát az Android System WebView nevű szolgáltatása okozza, amely eredetileg segíti az Android-alkalmazásokban az internetes tartalmak megjelenítését.

A bejelentések óta már közzétették a problémát javító frissítést, melynek telepítéséhez a Google Play áruházat kell megnyitnunk, ezt követően pedig rákeresnünk az Android System WebView-ra. Amennyiben ezt megtettük, nem kéne, hogy továbbra is komplikációk merüljenek fel az alkalmazások használatakor. Abban az esetben, ha Google Play áruházat se tudjuk megnyitni, akkor a telefon beállításai közt az alkalmazások menüponton keresztül frissítsük. Egyes felhasználók azt is elmondták a fórumokon, hogy náluk a Chrome böngésző frissítése oldotta meg a problémát.

A Google ettől függetlenül már többször is tett javaslatot arra és szeretnék, ha az androidos alkalmazások letöltése felgyorsulhatna a jövőben. Az új technológiát még a 2018-as I/O fejlesztői konferenciáján jelentették be.

Ami részletesebb annyit tesz, hogy az alkalmazást letöltő készülék sajátosságaihoz és preferenciáihoz igazítja az applikációkat tartalmazó APK (Android application package) felépítését. A telepítőfájlba csupán azok az összetevők kerülnek, amelyek illeszkednek az eszközhöz, a többi kimarad. A felhasználók ezzel csak annyit vennének észre, hogy hamarabb töltődnek le az appok a készülékükre.


(24.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk