Egy gyémánt

Illusztráció

A kutatók egy soha nem látott ásványt fedeztek fel

Egy mélyen a Föld felszíne alól származó gyémántban a tudósok felfedezték egy eddig soha nem látott ásvány első példányát.


A neves geofizikus, Ho-kwang (Dave) Mao után davemaoite-nak elnevezett ásvány az első példa a Földön talált nagynyomású kalcium-szilikát-perovszkitra (CaSiO3) . A CaSiO3 egy másik, wollastonit néven ismert formája viszonylag gyakorinak számít, de a davemaoite kristályos szerkezete csak nagy nyomás és magas hőmérséklet alatt alakul ki a földköpenyben, a Földnek a külső mag és a földkéreg közé szorult, főként szilárd rétegében.

A davemaoitról már régóta feltételezik, hogy bőséges és geokémiai szempontból fontos ásvány. A tudósok azonban soha nem találtak közvetlen bizonyítékot a létezésére, mivel a felszín felé haladva, a nyomás csökkenésével más ásványokra bomlik. Egy botswanai gyémánt elemzése – amely a földköpenyben, mintegy 660 kilométerrel a földfelszín alatt keletkezett – azonban kimutatta a benne rekedt, ép davemaoit mintát. Ennek eredményeként a Nemzetközi Ásványtani Társaság a davemaoite-ot hivatalosan is ásványnak minősítette.

A davemaoite felfedezése meglepetésként ért minket

– mondta Oliver Tschauner, a Las Vegas-i Nevada Egyetem ásványtani kutatója, a kutatás vezető szerzője.

Tschauner és kollégái a davemaoite-mintát a szinkrotron röntgendiffrakciónak nevezett technikával fedezték fel, amely nagy energiájú röntgensugarat fókuszál mikroszkopikus pontossággal a gyémánt bizonyos pontjaira. A visszatérő fény szögének és intenzitásának mérésével a kutatók meg tudják fejteni, hogy mi van a kőzet belsejében. A gyémántban lévő davemaoit minta mindössze néhány mikrométer (a méter milliomod része) méretű volt, így a kevésbé erős mintavételi technikák nem vették volna észre.

A davemaoitnak fontos geokémiai szerepet tulajdonítanak a földköpenyben. A tudósok elmélete szerint az ásvány más nyomelemeket is tartalmazhat, köztük uránt és tóriumot, amelyek radioaktív bomlás útján hőt szabadítanak fel. Ezért a davemaoite hozzájárulhat a köpenyben lévő jelentős mennyiségű hő előállításához.

A davemaoite felfedezése azt mutatja, hogy a gyémántok mélyebben is kialakulhatnak a köpenyben, mint azt a kutatók korábban gondolták.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk