Egy aranykocka New York-ban.

Több milliót érő aranykockát helyezett el a Central Parkban egy művész

Egy szokatlan, aranyból készült kockát állítottak ki nemrégiben a Central Parkban.


Csütörtök reggel a New York-i Central Parkban kocogóknak különös látványban lehetett részük. Egy 186 kilogramm tiszta, 24 karátos aranyból készülő kockára lehettek figyelmesek, amelyet Niclas Castello német művész tervezett, és amelyet „socle du monde"-nak (a világ alapja) nevezett el. A kockát reggel 5 óra körül gurították ki a Naumburg Bandshellhez.

Bár a mű nem eladó, a művész csapata szerint a jelenlegi 1788 dolláros unciánkénti aranyár alapján a kocka értéke 11,7 millió dollár (3,61 milliárd forint) körül van. A 410 kilós alkotást biztonsági személyzet kíséretében mindössze egy napig állították ki a parkban.

Castello a művet „minden szempontból konceptuális műalkotásnak" nevezte. A fizikai műalkotás mellett egy kísérő kriptopénzt is elindítanak. A Castello Coin, amelyet $CAST néven forgalmaznak, online megvásárolható 0,44 dolláros kezdeti áron, és február 21-én lesz az aukció.

Castello csapata szerint az aranykockát a svájci Aarau-ban, egy öntödében öntötték, amihez egy speciális, kézzel készített kemencére volt szükség, hogy ellenálljon mind az arany puszta méretének és mennyiségének, mind pedig az olvasztásához szükséges extrém, akár 1100 Celsius-fokos hőmérsékletnek. A kocka minden oldalról több mint másfél méteres, falvastagsága pedig körülbelül negyed hüvelyk.

Az 1978-ban Kelet-Németországban született Castello jelenleg New York és Svájc között ingázik, és főként szobrairól és festményeiről ismert, amelyeket részben olyan művészek ihlettek, mint Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol. Castello korábbi munkái nagymértékben támaszkodnak a pop- és fogyasztói kultúra képi világára.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk