Animációban láthatjuk bolygónk egymilliárd éves változásait

A Föld tektonikus lemezeinek mozgását egy kutatócsoport animációjában láthatjuk.


A lemeztektonika, ami egy olyan geológiai elmélet, miszerint a bolygó kontinensei vándorláson estek át, magyarázza azt, hogy miért néz ki Dél-Amerika és Afrika úgy, akár egy kirakós darabjai. Ez az elmélet magyarázza azt is, hogy miért találhatóak hasonló növények és állatok különböző kontinenseken.

A tektonikus lemezek mozgásának feltérképezése manapság rengeteg nehézségbe ütközik. A tengerfenék például kétszáz millió évente teljesen kicserélődik, mivel időközben újrahasznosítja önmagát, ez a földrajzi változás pedig megnehezíti a lemezek mozgásainak reális becslését.

Egy nemzetközi kutatócsoport által kidolgozott megközelítés azonban új módszert kínál a tektonika feltérképezésére. A módszer lehetővé teszi számunkra, hogy akár egymilliárd évvel ezelőttre is visszatekinthessünk. Munkájukhoz tartozik ugyanis egy animáció is, amely megmutatja, hogy a kontinensek hogyan mozogtak az utóbbi egymilliárd év alatt.

Ahelyett, hogy a kutatók magukat a kontinenseket vizsgálták volna, arra összpontosítottak, hogy a lemezek közötti határok hogyan mozognak az idők során. Ezzel el tudták kerülni más módszerek korlátait, mivel a lemezhatárokról készült adatok meglehetősen precízek.

Ez a modell hasznos lehet annak kiderítésében is, hogyan és mikor vált az oxigén a légkör fontos részévé, lehetővé téve az élet kialakulását. Ám ez a módszer sem teljes, figyelmen kívül hagyja például a sarki vándorlást, tehát azt, amikor a Föld forgása és mágneses terének elhelyezkedése elmozdul.

Az alábbi videóban láthatjuk a tektonikus lemezekről szóló animációt:

A figyelmetekbe ajánljuk