Egy 200 éve kihalt alapanyag segítségével hoznák vissza a régi idők whiskyjeit
2023-01-06
Skót kutatók azon dolgoznak, hogy újraéleszthessenek olyan, közel 200 éve eltűnt árpafajtákat, amelyekből esetleg whiskyt lehetne készíteni.
Nem ez az első alkalom, hogy megpróbálják visszahozni az árpát a halálból. Jó példa az előbbi állításra, a Waterford Whisky új Heritage: Hunter nevű ír whiskyje, amely olyan árpából készült, ami az 1950-es évek végéről származik, de körülbelül fél évszázada nem igazán használták.
Az egész projektnek tehát az a lényege, hogy megpróbálják feléleszteni azokat az ízeket, amelyek évtizedekkel vagy akár évszázadokkal ezelőtt is jelen lehettek a whiskykben.
Ez is érdekelhet: Emelkednek a whiskyárak, ez áll a háttérben
Az egyik lepárlóüzem, amely szívesen használja ezeket a régi árpafajtákat, az edinburgh-i Holyrood 2019-ben nyílt meg, és jelenleg a rum, a vodka, a gin és a whisky érlelése mellett új szeszesitalokat is palackoz.
Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk néhány cefrét és párlatot készíteni a Chevallierrel. Az első dolog, amit észrevettünk, az az olajosabb textúra volt, ami nagyszerű ízzel rendelkezett
– mondta Marc Watson műveleti vezető a The Spirits Businessnek.
A Bruichladdich egy másik lepárlóüzem, amelyik már játszott ezzel a koncepcióval, és évek óta együttműködik a University of the Highland’s and Island’s Agronomy Institute nevű intézettel, hogy újra bevezessék a több ezer éves múltra visszatekintő árpát a whiskyiparba.
Forrás: Robb Report