Egy 200 éve kihalt alapanyag segítségével hoznák vissza a régi idők whiskyjeit

Illusztráció.

Egy 200 éve kihalt alapanyag segítségével hoznák vissza a régi idők whiskyjeit

Skót kutatók azon dolgoznak, hogy újraéleszthessenek olyan, közel 200 éve eltűnt árpafajtákat, amelyekből esetleg whiskyt lehetne készíteni.


Nem ez az első alkalom, hogy megpróbálják visszahozni az árpát a halálból. Jó példa az előbbi állításra, a Waterford Whisky új Heritage: Hunter nevű ír whiskyje, amely olyan árpából készült, ami az 1950-es évek végéről származik, de körülbelül fél évszázada nem igazán használták.

Az egész projektnek tehát az a lényege, hogy megpróbálják feléleszteni azokat az ízeket, amelyek évtizedekkel vagy akár évszázadokkal ezelőtt is jelen lehettek a whiskykben.

Ez is érdekelhet: Emelkednek a whiskyárak, ez áll a háttérben

A BBC News szerint az edinburghi Heriot-Watt Egyetem kutatói a következő hat évben legalább nyolc árpafajtával kísérleteznek. Ezek közé tartozik a Chevallier, egy 200 éves fajta, amely egy évszázadon át a legnépszerűbb volt az Egyesült Királyságban, a Hana, amelyet Morvaországban termesztettek, és amelyet pilsner sör készítésére használtak, valamint a Golden Promise, amely a Macallan whisky cefréjében volt megtalálható az 1960-as évektől.

Az egyik lepárlóüzem, amely szívesen használja ezeket a régi árpafajtákat, az edinburgh-i Holyrood 2019-ben nyílt meg, és jelenleg a rum, a vodka, a gin és a whisky érlelése mellett új szeszesitalokat is palackoz.

Úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk néhány cefrét és párlatot készíteni a Chevallierrel. Az első dolog, amit észrevettünk, az az olajosabb textúra volt, ami nagyszerű ízzel rendelkezett

– mondta Marc Watson műveleti vezető a The Spirits Businessnek.

A Bruichladdich egy másik lepárlóüzem, amelyik már játszott ezzel a koncepcióval, és évek óta együttműködik a University of the Highland’s and Island’s Agronomy Institute nevű intézettel, hogy újra bevezessék a több ezer éves múltra visszatekintő árpát a whiskyiparba.

Forrás: Robb Report


A figyelmetekbe ajánljuk