A tasmán ördögök egyedül már csak Tasmániában találhatóak, de ott is a kihalás veszélye fenyegeti őket. Most az Aussie Ark természetvédő szervezete az eddigi legnagyobb újrahonosítási kísérletet hajtja végre.

A tasmán (vagy erszényes) ördög a legnagyobb erszényes ragadozó a Földön, hossza 52-80 centiméter és akár 12 kilót is nyomhat. A nevüket a különleges, nehezen azonosítható hangjuk és külsejük után kapták a 19. században. Ma már kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén élnek. Az ausztrál kontinensen őshonos fajnak számított, de kutatók szerint az ott élő dingók kiirtották őket. A mostani kísérlet megpróbálja újra elterjeszteni őket. 26 fiatal és egészséges példányt telepítettek egy ausztrál rezervátumba, és később további telepítéseket terveznek.

www.youtube.com

What Does a Tasmanian Devil Sound Like?

Az erszényes ördögöket először egy elkerített, védett területen tartják, hogy véletlenül se legyenek az elején olyan természeti vagy más veszélynek kitéve, ami a mostani apró létszámot megtizedelheti. A fentebb említett dingókon kívül ilyenek lehetnek még az Ausztráliát egyre többet sújtó erdőtüzek vagy szimplán csak az autók. A siker érdekében az eredeti tasmániai vidékhez hasonló környezetet választottak az erszényeseknek. A kezdeti 26 fős létszámot szeretnék bővíteni további 40 példánnyal, de a szervezet bízik benne, hogy a populáció természetes úton is növekedésnek indul. Ehhez egy jól sikerült párzási időszak is kell februárban.

Az állatvédők azon kívül, hogy rezervátumba rakták a tasmán ördögöket, nem segítik őket másban. Ugyan figyelemmel kísérik a napjaikat, de szeretnék, ha maguktól is boldogulnának, és a tervek szerint később a vadonban is megállnák a helyüket.

Wikimedia

Ez már csak azért is lenne fontos, mert az utóbbi időben felütötte a fejét az erszényesek között egy pusztító, gyógyíthatatlan rákbetegség, ami a rágcsálók pofáján keletkezik. Ez odáig vezetett, hogy a szabadon élő populáció a 20 év alatt 150 ezerről 25 ezerre esett vissza.

Az Aussie Ark további 6 faj újratelepítését tervezi az ausztrál vadonba.

(BBC)