étel a gazdasági világválságban
Készül a pitypangos saláta - 1941
Getty Images

5 lehetetlen étel, amit a nagy gazdasági világválság idején fogyasztottak

A nagy gazdasági világválság 1929 és 1933 között tartott az Egyesült Államokban. A tőzsdepiac összeomlásával az ország gazdasága lelassult, rengetegen veszítették el a munkájukat az árucikkek pedig drasztikusan megdrágultak – már semmi nem számított olcsónak. Ebben az időszakban millióknak jelentett kihívást előteremteni a mindennapi étkezésekre szükséges pénzt. Az élelmiszer- és pénzhiány miatt pedig utat tört a kreativitás: az amerikai családok új recepteket találtak ki, és olyan ételeket ettek, amelyeket ma már nehezen tudunk elképzelni. Mutatunk is párat.

Mogyoróvajjal töltött hagyma

Peanut butter and onions make for an unusual but tasty combo in this week's dish.

Brittany’s Bites: Peanut butter-stuffed onions

A válság idején sokan a kertjükből szerezték be a szükséges élelmet, a hagyma pedig gyakori termés volt, hiszen könnyen termeszthető és a téli hónapokban is eltárolható. Emiatt lényegében ingyen volt, a kiegészítő mogyoróvaj pedig olcsónak számított akkoriban.

A mogyoróvaj és a hagyma kombinálása kifejezetten gusztustalannak hangzik, de a páros gyakran megjelent a családi asztalokon. Ráadásul könnyen elkészíthető: a szakács a hagymák közepét kivájta, a kikapart hagymákat más ételekhez félretette (hogy semmi se menjen kárba), majd a mogyoróvajat összekeverte a szikkadt kenyérből készült zsemlemorzsával. A keverékét ezután a kivájt hagymába kanalazta, majd egy óráig a sütőbe rakta, amíg a hagyma édeskés nem lett, a mogyoróvajas kenyérmorzsa pedig ropogós maradt.

Popcorn leves 

A pattogatott kukorica akkoriban megfizethető élelmiszernek számított. Az amerikaiak az olvasztott vaj helyett tejet öntöttek a popcorna, ráadásul nem is a reggeli müzlit helyettesítették ezzel a megoldással, hanem főételként fogyasztották.

Lényegében a tejes popcorn a zabkása alternatívája lett, ami rengeteg embernek jelentett táplálékot akkoriban. Voltak akik a tejjel bevont pattogatott kukoricára még egy kis cukrot is szórtak. A kísérletező kedvűek bátran próbálják ki, talán a filmezős esték szerves részévé válhat.

Pitypangos saláta

Clara's Official Website: www.welcometoclaraskitchen.com Clara is back!!! 94 year old cook and great grandmother, Clara, ...

Great Depression Cooking - Dandelion Salad

A pitypangos zöld saláta klasszikusan „ingyen ételnek" számított. A különlegesség a franciáktól indult, akik előszeretettel főznek a vadon termő, friss zöldségekből. A világválság idején a pitypangos salátát ellesték az amerikai háziasszonyok is, akik tél után elkezdtek az udvarukra pillantgatni, mivel a tavaszi gyomok közül a pitypang hajt ki az egyik legkorábban. A ma már előszeretettel gyomirtózott növény levelét leszedték, majd salátát készítettek belőle.

A salátához gyakran adtak keményre főtt tojást és szalonnát is, a megmaradt szalonnazsírt pedig ecettel keverték össze amolyan szószként.

Ecetes pite

For this edition of Desperation Pies, I'm using Karol's family recipe for #vinegar #pie which substitutes vinegar for lemons.

VINEGAR Pie FAIL- Desperation Pie | Hard Times - recipes from times of hardship

Az ecetes pite jól szimbolizálja, mekkora volt a kétségbeesés a gazdasági világválság idején. Az ételben az almaecet helyettesítette a citromot, amely a válság alatt megfizethetetlen volt sok háztartás számára.

Az ecetes pite alapanyagai a tojás, a cukor, a liszt és almaecet volt, és bár a pite neve kissé visszataszító, valójában egy finom, pudingszerű állagú és édes-fanyar ízű süteményről van szó. Könnyen elkészíthető ételnek számított azoknál, akiknél csak a legalapvetőbb hozzávalók voltak otthon. Ráadásul édességről van szó, ezért nem csak az éhség mérséklésére volt alkalmas, de feldobta a családi étkezést is.

Kávéleves

Clara's Poorman's Meal is one of my favorite dishes. It was the reason we began this channel. I could never remember just how ...

Great Depression Cooking - The Poorman's Meal - Higher Resolution

A kávéleves az amisok asztalára került leginkább. Az étel a reggeli étkezéseket helyettesítette: egy tál aljára falatnyi száraz vagy kemény kenyérdarabokat tettek, majd főzött kávét öntöttek a kenyérre, végül cukrot, tejszínt vagy tejet adtak hozzá, amitől kásás textúrája lett

A meleg kávéleves rengeteg szénhidrátot adott az embereknek, nem mellesleg rápörgette az étkezőket az előttük álló nehéz napra.