A világon csupán két ember ismeri a világ legdrágább sajtjának receptjét
2021-09-07
A világ legdrágább sajtja az úgynevezett pule szamársajt, amelynek kilónkénti ára nagyjából 1322 dollár, átszámítva több mint 396 ezer forint körül mozog – írja a Haszon.
A vaskos ár mögött az elkészítési folyamatok különlegessége és bonyolultsága áll. Ráadásul egyedüli Szerbiában készítik, ott is kizárólag a Zasavica Különleges Természetvédelmi Területen.
Ezt Slobodan Simić 24 évvel ezelőtt alapította azzal a céllal, hogy megmentse a különleges balkáni szamarakat, amelyek egyedszáma akkoriban az ezret sem érte el. Simić tervei között eleinte nem szerepelt a szamársajt-készítés, de ez megváltozott, amikor a farmja már több mint 200 állatnak adott otthont, és egyre több tej halmozódott fel a farmon, Logikus volt, hogy hasznosítsák az értékes alapanyagot.
A Haszon cikkéből kiderül, Simić farmján nagyjából 250 szamár található, de közülük átlagosan csupán 20 jószág tejelő, és azok sem adnak egyszerre túl sokat. Egy szamár naponta körülbelül 3,7 liter tejet ad.
A tehenekhez hasonlóan a szamarak is csak akkor tejelnek, ha életet adtak a kicsinyüknek. Egy szamár vemhessége egy évig és két hétig tart. Amint lefialt, további három hónapot kell várni, amíg a kicsi megerősödik az anyatejtől.
A szamársajt további különlegessége az elkészítésének módjában rejlik, amelyet Slobodan Simić-en kívül a világon csak egyetlen másik ember ismer. A szamártej ugyanis kevesebb zsírt és kazeint tartalmaz, így az alvadási folyamat is bonyolultabb. A sajt elkészítéséhez kecsketej és egy speciális baktérium-koktél is szükséges.
A zasavicai farm évente 50-70 kilogrammnyi szamársajtot állít elő. Simić viszont ennek csupán a harmadát tudja értékesíteni.
Ennek oka pedig, hogy a világ számos részén legálisan nem lehet hozzájutni a különleges termékhez. A szamártejet forralás nélkül, frissen fogyasztják és hasznosítják, a pasztőrözetlen tej azonban sok helyen, egyebek között az EU-ban sem forgalmazható.
Simić szerint a pasztőrözéssel minden értékes alkotóelem kiveszne a tejből, és így értéktelenné válna.