Vincent Van Gogh sosem látott festménye eddig egy francia család magángyűjteményében volt.

Van Gogh festménye, amely egy párizsi utcaképet ábrázol, eddig egy nagy, családi gyűjtemény része volt. Március 25-én viszont árverésre kerül a francia fővárosban, ám előtte a Sotheby's aukciósház mutatja be a képet Hongkongban, Amszterdamban és Párizsban.

A művön egy szélmalom előtt sétálgató, egymásba karoló férfit és nőt láthatunk. A festmény becsült értéke 5-8 millió euró. A festmény a Scène de rue à Montmartre (Utcakép Montmartre-ban) címet viseli, az aukciósház weboldalán tekinthetjük meg.

A mű része a híres, Párizsról készült Montmartre-sorozatnak. Kevés ilyen festmény képezi magántulajdon részét jelenleg. Az alkotás 1887-ben készült, ekkor Van Gogh testvérénél, Theonál élt Párizsban.

A festmény jelenlegi tulajdonosa névtelenségbe burkolózott. Az aukciósház szerint ezt a művet még sosem látta a nyilvánosság, csak katalógusokban szerepelt idáig.

Van Gogh egyébként 1886-tól 1888-ig tartózkodott a francia fővárosban. Ekkor már nem bírta a nyüzsgést, és Dél-Franciaországba költözött, ahol egy roham után levágta saját fülének egy darabját. A festőt hallucinációk és epilepsziás rohamok kínozták. 1890. július 27-én szíven lőtte magát és két nappal később elhunyt.

(Forrás: MúltKor)