Egy japán cég által gyártott rakéta másodpercekkel azután robbant fel, hogy kilőtték azzal a céllal, hogy egy műholdat állítson pályára. Az incidens okai egyelőre nem világosak, írja a Guardian. Mutatjuk a videót a balesetről.

A tokiói székhelyű Space One 18 méter hosszú, Kairos nevű rakétája március 13-án egy kis kormányzati tesztműholddal a fedélzetén felszállt a Japán nyugati részén fekvő Wakayama régióból. Másodpercekkel később a szilárd hajtóanyaggal működő rakéta lángokba borult, és hatalmas füstfelhőben tűnt el, majd felrobbant.

A tervek szerint a Kairos a műholdat a felszállás után 51 perccel állította volna Föld körüli pályára. Az alkatrészhiány és egyéb problémák miatt a Space One állítólag ötször halasztotta el a rakéta indítását.

Az első Kairos rakéta indítását végrehajtottuk, de intézkedést hoztunk a repülés megszakítására. A részleteket vizsgáljuk

– áll a Space One közleményében.

Japan's Space One Kairos exploded on its inaugural launch as the firm tried to become the first Japanese private company to put ...

Japanese company Space One's Kairos rocket explodes immediately after launch

Bár égő törmelék hullott a környező dombokra, a kihelyezett szórófejek azonnal elkezdték az oltást. A kissé távolabb lévő, nyilvános kilátóhelyeken több száz néző gyűlt össze, akik meglehetősen csalódottan indultak haza az eset után. A 15 ezer lakosú wakayamai Kushimoto város polgármestere, Katsumasa Tashima meglepetésének és csalódottságának adott hangot.

Nem is gondoltam volna, hogy ilyen kimenetelű lesz. De a város továbbra is támogatni fogja a Space One-t, és ezután is fel fogjuk ajánlani a segítségünket, hogy az első rakéta sikeres indítása megtörténhessen

– mondta.

Mindennapos jelenség, hogy egy új rakétarendszer első néhány indítása kudarcba fullad, jó példa erre a SpaceX kezdeti balszerencséje. A Kairos felrobbanása ennek ellenére nagy csapást jelent Japán számára, az ország ugyanis éppen azon van, hogy belépjen a potenciálisan jövedelmező kereskedelmi műholdak piacára.

A Space One-t 2018-ban hozta létre egy japán óriáscégekből álló csoport, köztük a Canon Electronics, az IHI Aerospace, a Shimizu építőipari cég és az állami tulajdonú Development Bank of Japan.

twitter.com

A Japán Űrügynökség a közelmúltban ennél sokkal pozitívabb történések miatt is bekerült a hírekbe: sikeresen landoltak ugyanis egy pilóta nélküli szondával a Holdon. A SLIM nevű leszállóegység január 19-én az oldalán ért le a Hold felszínére, helyzete miatt pedig a napelemei nem tudtak bekapcsolni, így sokáig akkumulátorról működött. A Nap sugarai végül valahogy mégis eltalálták a szondát, így az bekapcsolt, és képet is küldött a Hold felszínéről, majd csodával határos módon túlélte a két hétig tartó, -133 °C-os éjszakát.