Szinte napi szinten találkozunk azzal a felszólítással, miszerint igyunk sok vizet. Na de mégis mi történik akkor, ha túl sok vizet viszünk be a szervezetünkbe? Az alábbi cikkben 3 olyan problémát sorolunk fel, ami a túlzott vízfogyasztás okán alakulhat ki.

1. Gyakran jársz mosdóba

A szokásosnál gyakrabban jársz mosdóba? Ez azt jelentheti, hogy túl sok vizet iszol. A koffein- és alkoholfogyasztás is okozhat gyakoribb vizelést.

Átlagosan az emberek naponta 6-8 alkalommal vizelnek, bár az, hogy akár naponta 10 alkalommal is vizelnek, a nagyivóknál a normális tartományon belül van

– mondja Kristin Koskinen, aki dietetikusként dolgozik Washingtonban.

Amennyiben a megnövekedett fürdőszobai látogatások veszélyeztetik a munkádat vagy a mindennapi tevékenységeidet, akkor érdemes megfontolni a folyadékbevitel csökkentését.

Ez is érdekelhet: Valóban hizlal, ha kevés vizet fogyasztunk?

2. Puffadtnak érzed magad

A veséknek vannak korlátai arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet tudnak kiválasztani egyszerre, ami maximum 800-1000 milliliter óránként. Bármi, ami ezt a mennyiséget meghaladja, lényegében víztelenné teszi a szervezetet

– mondja Koskinen.

Amikor a szervezet nem tud megszabadulni a felesleges víztől, a sejtek megduzzadnak annak érdekében, hogy befogadják azt. Ennek eredményeképpen puffadtnak érezheted magad, amíg nem lassítod le a vízbevitelt. A vízzel teli gyomor okán sok embert egy kicsit émelyegni is szokott – ha a több folyadék fogyasztástól kicsit rossz a gyomrod, az annak a jele lehet, hogy lassítanod kell a folyadékbevitelét.

3. Fejfájás

A nátriumszint kissé csökken, amikor a szervezet túl sok vizet fogad be, ami a sejtek duzzanatát okozza. Koskinen elmondta, hogy mivel az agyat a koponya zárja be, szinte nincs hely a sejtek számára, hogy kitáguljanak. Ez nyomást hoz létre, ami fejfájást, sőt agyködöt is okozhat.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy a vérben lévő nátrium milyen szintje okozza ezeket a korai tüneteket – ez valószínűleg egyénenként változik. Szerencsére az átlagember számára a túl sok víz fogyasztása általában nem vezet máshoz, mint a mosdószünetek számának növekedéséhez.

Forrás: Eating Well

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!