Sokak számára nincs is jobb módja a kikapcsolódásnak annál, mint a Netflixen nézni egy bűnügyi dokumentumfilmet, sőt valaki egyenesen függővé válik. De vajon mi lehet az oka?

A bűnügyi történetek népszerűbbnek tűnnek, mint valaha. A könyvesboltok polcai és a televíziók műsortervei hemzsegnek krimirodalomtól és a nyomozós filmektől. Az utóbbi években pedig a true crime műfaj is életre kelt, olyan nagy sikerű dokumentumfilmeknek köszönhetően, mint a Gyilkosfaragás, Az elátkozott: Robert Durst halálos élete és az Eltemetett titkaink. A Serial című podcast pedig – amelynek első évada egy valós gyilkosságot vizsgált – több százmillió letöltést ért el.

A pszichológusok szerint azért vonzódunk ezekhez a történetekhez, mert a gyilkosság, a nemi erőszak és a lopás már a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink óta jelentős szerepet játszik az emberi társadalomban. Természetünkből fakad, hogy fokozottan érzékenyek vagyunk a bűncselekményekre, és ösztönösen fel akarjuk fedezni a „ki", „mi", „mikor" és „hol" kérdéseit, hogy megtudjuk, mi mozgatja a bűnözőket, és hogy jobban megvédhessük magunkat és rokonainkat.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem 2010-es tanulmánya szerint a nők jobban vonzódnak a true crime történetekhez, mint a férfiak, és leginkább azok a történetek érdeklik őket, amelyek betekintést engednek a gyilkos indítékaiba, vagy amik információkat tartalmaznak az áldozatok meneküléséről, és amelyekben leginkább női áldozatok szerepelnek.

www.youtube.com

The Keepers | Official Trailer [HD] | Netflix

Ez tehát beleillik az evolúciós elképzelésbe, miszerint az emberek ösztönösen vonzódnak az olyan történetekhez, amikben azonosulni tudnak az áldozattal, és tippeket és stratégiákat olvashatnak a gonosz legyőzésére.

Természetesen más okai is vannak annak, hogy miért vonzódunk az igazi bűnügyekhez: sok esetnek van egy problémamegoldó eleme, de ott van a szórakozási faktor is, hogy elmerülhetünk egy igazán izgalmas történetben.

(sciencefocus)