Jelenet a Tatoin bolygóról, a Star Wars egyik filmkockája

Ha George Lucason múlik, ez a színész kimarad a Csillagok háborújából – legalábbis egy része

Az eredeti Star Wars-trilógia kapcsán George Lucas színészválasztásai – kezdve Luke Skywalkertől és Han Solotól Leia hercegnőn és Darth Vaderen át egészen C-3PO-ig – mind-mind a lehető legjobb döntésnek tűnnek. Utóbbi esetében azonban majdnem másképp alakult a történet.

Anthony Daniels pantomimművészt már a legelső, 1977-ben bemutatott Star Wars-film előtt leszerződtették C-3PO szerepére. A brit színész azóta összesen 9 moziban viselte a robot aranyruháját.

Ezt is olvasd el! Brutális összegért kelhet el a Star Wars-filmek eredeti C-3PO-aranyfeje

Ő kölcsönözte továbbá a karakter hangját a Klónok háborúja című sorozatban, de szinkronhangként megjelent még tucatnyi más, az univerzumhoz kötödő animációs alkotásban és videojátékban is. Talán azt sem túlzás állítani, hogy Daniels több Star Wars-alkotásban volt látható, mint bármely más színész, akinek valaha is köze volt a sztorihoz.

A 2018-as The Director and the Jedi című dokumentumfilm szerint azonban a brit színész hangját majdnem teljesen eltávolították még a franchise legelején.

Egy gyors gondolattól vezérelve George Lucas ugyanis úgy érezte, hogy Daniels alakítása és megjelenése rendben van, egy másik hangra azonban lehet, hogy szükség lesz.

www.youtube.com

Every Time C-3PO Whines and Complains in Star Wars

Ez nem volt tőle szokatlan, hiszen korábban már megtette a Darth Vadert alakító David Prowse színész kapcsán is. Akkor az utómunka során cserélte ki Prowse hangját James Earl Joneséra.

Ez is érdekelhet: 4 klasszikus film, ahol a színészek felülírták a szövegüket

Daniels brit akcentusával a robotkomornyikként létező C-3PO-nak egy humoros és emberi jelleget adott.

A rendező viszont úgy érezte, hogy valami másra, egy komolyabb orgánumra vágyik, ezért meghallgatásokat tartott, hogy helyettest találjon. Erről maga Mark Hamill nyilatkozott pár éve: elmondása szerint az egész stáb annyira hozzászokott Daniels karakteréhez, hogy mind a leváltása ellen voltak.

Végül több mint 100 színészt hallgattak meg, és éppen egyikük volt az, aki figyelmeztette Lucast, hogy szerint a C-3P0-t játszó Daniels jelleme tökéletesen illik a robotéra. Ez végül meggyőzte a direktort, aki így bizalmat szavazott a brit színész hangjának, a többi pedig már csak történelem.