Paddy Considine a Sárkányok házában.
HBO

Ebbe a betegségbe halt bele Viserys Targaryen a Sárkányok házában

Ha megnézted az HBO Sárkányok háza című sorozatának eddig sugárzott nyolc epizódja közül bármelyiket, nagy az esélye, hogy szemtanúja voltál Viserys Targaryen király betegségének.

A Paddy Considine által alakított király állapota az első évad alatt egyre romlik. Viserys először egészségesen jelenik meg a sorozatban, de a 8. epizódban bekövetkező halála idejére már csak egy árnyéka annak az embernek, aki valaha volt.

Milyen betegségben szenvedett Viserys?

Az Entertainment Weeklynek adott interjújában Considine elárulta, hogy Viserys leprában szenved:

A teste romlik, a csontjai romlanak. Ő valójában nem öreg. Ő még mindig egy fiatalember odabent. Csak sajnos van ez a dolog, ami átvette az uralmat a teste felett. Ez a királyi lét metaforájává válik, miszerint a stressz és a megterhelés mit tesz veled fizikailag, mit tesz veled mentálisan.

A lepra egy csúnya, fertőző betegség, amely bőrelváltozásokat és idegkárosodást okozhat. A betegség nyomán a fertőzött személy elveszíti az érzékelését testrészeiben.

A nézők látják, ahogy a betegség lassan legyűri Viserys egészségét, ahogy veszít erejéből, és képtelen meggyógyulni a Vastrón élei által okozott kisebb vágásokból. Idővel különböző végtagokat távolítanak el a király testéről, köztük ujjakat, egy egész kart és az egyik szemgolyóját.

Mi az a máktej?

A 8. epizódban Daemon herceg (Matt Smith) megkérdőjelezi Viserys orvosi kezelésének hatékonyságát: a királlyal szinte kizárólag csak máktejet itatnak a mesterek, mely állandó delíriumban tartja az uralkodót. Alicent királyné (Olivia Cooke) azonban kitart a kezelés mellett, állítása szerint ugyanis ez a folyékony főzet az egyetlen gyógymód, amely enyhíti a király fájdalmát.

A máktej lényegében egy mákvirágból készült ópiát. A tinktúra morfiumot tartalmaz, ezáltal enyhíti a fájdalmat. Erős nyugtató hatása is lehet, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

A máktej egyébként az eredeti Trónok Harca-sorozatban is megjelent. Az 1. évadban Robert Baratheon király (Mark Addy) szedi a gyógyszert, miután egy vadászaton megsebesítette őt egy vaddisznó. A 6. évadban Arya Stark (Maisie Williams) szintén máktejet iszik, miután a Waif leszúrta.

Forrás: Harpers Bazaar