Életünk sokszor túlzsúfolt napok és rövidke pihenőidő váltakozásával telik. Nem alszunk eleget, és nem is vagyunk képesek gondolkodni. Megfelelő módszerek nélkül ez nem is fog változni – ilyenből mutatunk most ötöt.

A kognitív funkcióink az alvás következtében javulni fognak. Másnap pedig jobban fogjuk érezni magunkat, mert az agysejtjeinknek lehetőségük van pihenni, regenerálódni és feltöltődni

fejti kiVictoria Garfield. A kutató egy évtizede tanulmányozza az alvást, aki kihangsúlyozza, hogy évtizedes bizonyítékok támasztják alá azt az elképzelést, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás összefügg a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívroham, a demencia, a szorongás és a depresszió fokozott kockázatával.

Ez is érdekelhet: Könnyedén stimulálhatjuk az agyunkat alvás közben, ha ilyen illat lengi be a szobát

Éjszakánként 4-5 óra alvással is meg tudunk birkózni, de valójában mindannyiunknak 7-9 óra közötti minőségi időt kellene töltenünk az ágyunkban, vízszintesen pihenve. Ha pihenten is érezzük magunkat pár óra alvással, a halmozott hatások idővel tényleg nem tesznek jót a szervezetünknek.

1. Állítsunk fel egy következetes alvási ütemtervet!

Fotó: Shutterstock

Aludjunk el és ébredjünk fel ugyanabban az időben a hét minden napján. Ez elsőre nehéznek tűnik, azonban fontos lehet a rutin kialakítása, hogy ne csússzuk meg az előbb említett 7-9 óra alvás betartásával. Igen, ez még a szombatra és vasárnapra is vonatkozik – a megfelelő rutin kialakításának érdekében ezeken a napokon sem tehetjük meg, hogy tovább lustálkodunk az ágyban.

2. Iktassunk be rövid sziesztákat!

Kövessük a mediterrán népek szokásait, és napközben pihenjünk le egy kicsit. A szakember szerint már fél óra napközbeni pihenis is jótékonyan hat az agyra. Ilyen kis idő is szünetet ad az agyunknak, ezalatt könnyedén tud regenerálódni. Bár vannak olyan kutatások is, amelyek a rendszeres sziesztát nem ajánlják.

Ezt is olvasd el! 6 egyszerű módja a hálószoba kialakításának, hogy jobban aludjunk

3. Mozogjunk egy kicsit!

Az alvás és a szunyókálás nem az egyetlen módja annak, hogy az agyunkat pihenőre küldjünk. A mozgás is ugyanilyen fontos tud lenni.

Számos bizonyíték utal arra, hogy a szabadba járás és a séta valóban jótékony hatású, különösen az, hogy talán csak elszakadunk az eszközöktől és kapcsolatba kerülünk a természettel

– véli Garfield. A kulcs az, hogy elszakadjunk a munkától, illetve más, nagy figyelmet igénylő tevékenységektől. A fókusz a testünkön legyen.

4. Csináljunk kicsit „agyatlan" dolgokat is!

Akár tévé- vagy filmnézés, akár egy bevásárlás ugyanúgy kiszakít az agyi tevékenységekből. Elektronikai eszközöket az esti lefekvés előtti egy órán belül viszont ne használjunk, a kékfény ugyanis nagyban hozzájárul az alvás minőségének romlásához.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek a módszerek tényleg csak akkor működnek a leghatékonyabban, hogyha mindenki megtalálja saját maga azt, mi az, ami tényleg kikapcsolja és feltölti.