Shutterstock
Hány százalékos egy igazán jó pálinka alkoholtartalma? Mutatjuk!
2022-11-10
Az Európai Unióban külön szabály írja elő, hogy mekkora skálán mozoghat a pálinka alkoholtartalma.
A lepárlásakor maximum 86 százalékosra finomítható, így őrizheti meg az aromáit, emellett legalább 37,5 százalékosnak (térfogatszázalék) kell lennie. Kereskedelmi forgalomban a magyar pálinka maximum 55 százalékos, de általában 40-50 százalék közé esik. Jellemzően ezen az alkoholszinten érződhetnek legjobban az ízek és azok harmóniája, bár ez pálinkafajtánként eltérhet – olvasható a Haszon oldalán.
Vannak, akik egy-egy jobban sikerült pálinkáikból akár évekre is betároznak magukkal. Sokak szerint az italnak ez még jót is tesz, az idő előrehaladtával egyre jobbá válik – pedig sokszor ez nem feltétlen igaz.
A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik, az aromái gyengébbek lesznek, élvezeti értéke jelentősen csökken, bár fogyasztható marad.
Emellett érdemes a pálinkát a hűtőben tárolni, miután felbontottuk: még így is viszonylag gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből, de a hideg a pálinka ízét és illatát is tompíthatja. Jellemzően 16-22 fok között változik a legmegfelelőbb fogyasztási hőmérséklete.
Olvasd el ezt is! Égető kérdés: meddig tárolható otthon a bor és a pálinka?
Sokkal drágább lett idén a gyümölcs. Ha nem a tavaszi fagyok, akkor a nyár forró és aszályos időszaka csökkentette a termést. A pálinka alapanyagainak az árszintje 25-50 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt, de nőtt a munkaerő és a csomagolóanyagok/üvegek ára is, az energiáéról nem is beszélve. A szakemberek szerint nagyjából 40 százalékkal kellene emelni a pálinka árát, azonban legfeljebb 20 százalékot fogadhat el a piac – írja a Haszon.