Illusztráció
Getty Images

Ötven év után találtak meg egy elveszettnek hitt golflabdát a Holdon

Szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. február 5-én szállt le a Holdra az Apollo-14 űrhajója. Az Apollo-program nyolcadik, embert szállító küldetésének az volt a célja, hogy az űrhajósok felmérjék az égitest belső szerkezetét és légkörét. A nem egyszerű munkálatok közepette azért volt idő szórakozásra is, és az asztronauták felpakoltak az űrhajóra pár golflabdát és golfütőt.

Bár a sportnak volt tudományos célja is, mivel mintagyűjtő szerkezeteket erősítettek az ütőfejekre. Február 6.-án aztán Alan Shepard meglengette párszor az ütőt, ami már csak azért is érdekes, mert

ő volt az első és egyben utolsó ember is, aki sportolt a Holdon vagy bármilyen idegen objektumon.

A nem túl jó minőségű videón is jól látszik, hogy Shepard azért nem volt a világ legprofibb golfozója. Az első pár ütés kifejezetten rosszul sikerült neki, de aztán kezdett belejönni és több labdát is kifejezetten messzire püfölt.

www.youtube.com

Alan Shepard Hits A Golf Ball on the Moon

Olyannyira, hogy egy darab labdát nem is találtak meg, és úgy tűnt, hogy örökre a Hold kráterei között marad ismeretlenül. Fél évszázad elteltével azonban megoldódott a rejtély: Andy Saunders képalkotó szakember az Apollo-14 eredeti felvételein dolgozva mérte fel a játékszer útját.

Eddig az űrhajósok úgy gondolták, hogy a gyenge gravitáció és a ritka légkör miatt a játékszer több kilométerre is elrepült, de mint kiderült Saunders nem lendített olyan nagyot.

Mindössze 36 méterre ütötte a labdát.

Nem valószínű, hogy külön missziókat terveznek majd golflabda kimentésére, de megközelítőleg be tudták azonosítani a pontos helyét.

Egyébként, ahogy az IFLScience megemlíti: Shepard rövid ütése is már önmagában nagy teljesítmény, hiszen olyan körülmények is ellene dolgoztak, mint a gravitáció, a talaj és az űrruhája. Viszont Saunders számításai alapján egy profi golfozó több mint négy kilométerre is elüthette volna a labdát.