Bár van egy pár élelmiszer, melynek hazai ára meghaladja az uniós átlagárat, néhány termék viszont még mindig olcsónak számít.

Ide tartozik például az alkohol és a cigaretta − részletezi a Haszon. Az Eurostat vizsgálta meg tavaly az európai országok alkoholárait, és ebből az derült ki, hogy Magyarországon ihatunk a legolcsóbban, Izlandon pedig a legdrágábban.

A hazai átlagárak az európai átlagárakhoz képest 19 százalékkal kevesebbek.

Ez is érdekelhet: Van olyan élelmiszer, aminek az ára már a nyugat-európait veri

A dohánytermékek még szintén kedvező áron kaphatóak nálunk. Csupán hat országban bizonyultak olcsóbbnak a füstölnivalók: Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Lengyelországban. Írország az ellenkező oldalon vezet, itt az uniós átlagár nagyjából két és félszeresébe kerülnek a dohánytermékek.

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon az élelmiszerek még mindig meglehetősen olcsóak az uniós tagállamok viszonylatában, annak ellenére, hogy néhány termék így is többe kerül, mint átlagosan az EU-ban.

Ilyen a tej, a tojás, a sajt, továbbá az étkezési zsiradékok.

Ha tovább olvasnál: Ezzel az 3 konyhai trükkel sokat spórolhatunk a kiadásainkon

Fotó: Shutterstock

Az adatok szerint a fogyasztásunk 2 százalékkal emelkedett, míg 2021-ben 70 százalékon álltunk az EU-s átlaghoz képest, 2022-ben már 72 százalékon. Összehasonlításképp: Szlovákia 73 százalékon áll, Horvátország 75 százalékon, a csehek az uniós átlag 83 százalékát, a lengyelek a 86 százalékát, a románok a 88 százalékát érik el. A lista élén Luxemburg áll 138 százalékkal, majd jönnek a németek 119-cel, valamint az osztrákok 118-cal.

A kiemelkedően magas hazai infláció meglátszik a fogyasztásunkon is.

Idén áprilisban mintegy 12,6 százalékkal kevesebb terméket vásároltunk, mint tavaly ugyanekkor.

Somogy megyében ez a szám eléri a 15 százalékot is, ennyivel vásároltak kevesebbet a helyiek. A fővárosban is igyekeztünk meghúzni a nadrágszíjat, és 10 százalékkal kevesebbet költöttünk 2022-höz képest.

Gulyás Árpád, a Csurgó-COOP Zrt. vezérigazgatója szerint is érezhető, hogy az emberek óvatosabban vásárolnak. Ez különösen megfigyelhető az olyan alapélelmiszereken, mint a hús és a kenyér. Hozzátette, hogy most arra kíváncsiak, hogy a nyári melegben a lakosság vajon fog-e ugyanannyit költeni a hideg üdítőkre, mint tavaly.

Összesítve, idén 7,5 százalékkal több pénzt költöttünk el élelmiszerárukra, mint 2022-ben, de ezért a pénzért 12,6 százalékkal kevesebb árucikket vihettünk haza.