Egyre több régészeti bizonyíték támasztja alá tudósok egy csoportjának azon állítását, miszerint a törökországi Ararát-hegyen lévő csónak alakú romok valójában Noé bárkájának maradványai. Ráadásul a leletek kora is teljesen megegyezik a bibliai özönvíz feltételezhető idejével.

Mózes első könyve szerint Isten figyelmeztette Noét egy 150 napig tartó, mindent elsöprő özönvíz eljövetelére. Felszólította továbbá a férfit, hogy építsen egy fabárkát, amelynek belsejébe gyűjtsön össze a Föld élőlényeiből egyet-egyet, mert csak így élhetik túl a természeti csapást. A Teremtés könyvének története szerint Noé végül a jelenleg Törökországhoz tartozó Ararát-hegyén telepedett le.

Ezt is olvasd el! Kétezer éves bibliai tekercsre bukkantak Izraelben

Első felfedezések

x.com

Noah’s Ark on Mount Ararat, Simon de Myle, 1570.

Sokáig semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá, hogy a bárka valóban létezett volna. Aztán 1916-ban egy orosz cári felderítő észrevett egy befagyott tóból kiálló hajótestet. Bár a kutatásokat már akkor elkezdték, a leleteknek nyoma veszett az egy évvel később kirobbant orosz forradalom során.

Egyes felvételek azt sugallják, hogy az amerikai légierő már 1949 körül fellelte a csónak alakú formát. Sőt tíz évvel később egy másik hajót is találhattak a térségben.

Ezek az információk viszont a nyilvánossághoz soha nem jutottak el.

Végül 1959 őszén a török légierő egyik százados pilótája, Ilhan Durupinar – akiről később a talált formációt is elnevezték – figyelmes lett egy különös képződményre, mindössze néhány kilométernyire az iráni határtól. A katona felfedezése után egy régészcsoport érkezett a területre, akik csupán egy geológiai anomáliának minősítették a hatalmas csónak alakú formát. 2019-ig így nem is foglalkoztatta a helyszín a tudósokat.

Kutatások kezdete

www.youtube.com

Drone tour of Noah's ark with Ron Wyatt

Ekkor viszont egy radarrendszer Törökország legmagasabb hegyét vizsgálva szögletes struktúrákat és egyenes falakat derített fel. Közelebbről analizálva a kutatók szobáknak kialakított helyiségeket találtak, közel három méterrel a föld alatt. Emellett egy olyan hatalmas szikladarabra is rábukkantak, amely a hajó stabilitásáért lehetett felelős.

Ez is érdekelhet: Magyar középkori érméket találtak régészek Németországban

A legújabb araráti kutatások 2022 decembere óta folynak.

A régészek elsőként összegyűjtöttek 30 kőzet- és talajdarabból álló mintát, amelyeket az Isztambuli Egyetem laboratóriumába vittek elemzésre. Ezekben agyagot, tengerből származó anyagokat és tengeri táplálékok nyomait találták. Faruk Kaya rektorhelyettes elmondása szerint:

A vizsgálatok során kapott első eredmények szerint a régióban már a kálkolitikum óta, azaz i. e. 5500 és 3000 közötti időszakban emberi tevékenység folyt.

Ezt is nézd meg! A spirituális és tudományos felfogás megférhet egymás mellett

A bibliai körülírást átszámítva a bárka mintegy 134 méter hosszú, 22 méter széles és 12 méter magas lehetett. Ez az Ararát-anomáliának is nevezett képződmény méreteinek megfelelhet, azonban a kutatócsoport leszögezte, hogy rengeteg további mintavételre és elemzésre lesz szükség addig, amíg akármi biztosat kijelenthetnek.