Egy nő a telefonját nyomkodja.
Illusztráció.

A ’40-es években készült el az első mobiltelefon – íme a videó, amiben elmagyarázták, hogyan működik

Egy ’40-es években készült videó szerint a mobiltelefonok jóval régebbi találmányok, mint azt eddig gondoltuk.

Viszonylag kevesen tudják, hogy a mobiltelefonokat nem 20. század végén, hanem a negyvenes években találták fel, jóval azelőtt, hogy az előbb említett készülékek széles körben elterjedtek volna.

Az ötlet tehát jóval régebbi, mint azt gondolnánk, azonban azonban ez a koncepció akkoriban leginkább egy sci-fire emlékeztethette a nagyközönséget.

Ez is érdekelhet: Lopott jelszavakkal oldotta fel a mobilokat – milliókat keresett vele

Created in the late 1940s, this film from Bell explains the operation of the Mobile Telephone Service (MTS) by showing how it can ...

1940s BELL TELEPHONE "MOBILE TELEPHONES" MOVIE EARLY CELL PHONE / MOBILE TELEPHONE SYSTEM 90884

A Bell mérnökei mégis lehetővé tették ezt a megoldást egy olyan rendszerrel, amely a beszélgetéseket részben rádión, részben telefonvonalon továbbítja. Ehhez számos, telefonvonalakkal összekapcsolt adó- és vevőállomásra volt szükség, amelyeket az autópálya mentén egymástól bizonyos időközönként úgy telepítettek, hogy az egyik mindig a mozgó jármű hatótávolságán belül legyen.

Amint azt a Mobile Telephones című filmben bemutatták, a jármű vezetőjének tényleges hívása során egy klasszikus negyvenes évekbeli telefonközpontost kellett felhívni, hogy hozza létre a kapcsolatot.

Ez a koncepció azonban hosszú évtizedekig ismeretlen maradt, és egy 80 évvel ezelőtti ember valószínűleg nem hinné el, hogy a 21. században gyakorlatilag mindenki a mobilját nyomkodja.

Forrás: Open Culture