Állítólag több százezer telefont oldott fel.

Az esküdtszék bűnösnek találta Argishti Khudaverdyant, egy T-Mobile üzlet korábbi tulajdonosát, aki 2014 augusztusától 2019 júniusáig (PCMag-on keresztül) lopott hitelesítő adatokkal több százezer mobiltelefon feloldásához használt. Az igazságügyi minisztérium (DOJ) sajtóközleménye és az év elején benyújtott vádirat szerint Khudaverdyan mintegy 25 millió dollárt keresett a rendszerből, amely az elveszett vagy ellopott mobiltelefonokra helyezett szolgáltatói blokkok megkerülését is magában foglalta.

A jelentések szerint évekig többféle taktikát is alkalmazott a telefonok feloldásához szükséges T-Mobile alkalmazotti belépési adatok megszerzésére, beleértve az adathalászatot, a social engineeringet, sőt még a szolgáltató informatikai osztályát is rávehette, hogy állítsa vissza a magasabb beosztásúak jelszavait, és így hozzáférjen. A DOJ szerint több mint 50 alkalmazott hitelesítő adataihoz jutott hozzá, és azokat Sprint, AT&T és más szolgáltatók telefonjainak feloldására használta.

A vádirat szerint Khudaverdyan 2017-ig a nyílt interneten keresztül hozzáférhetett a T-Mobile feloldó eszközeihez. Miután a szolgáltató átköltöztette őket a belső hálózatára, Khudaverdyan állítólag a lopott hitelesítő adatokkal a T-Mobile üzleteiben lévő Wi-Fi-n keresztül férhetett hozzá ehhez a hálózathoz. A DOJ szerint Khudaverdyan 2017-ben néhány hónapig társtulajdonos volt a Top Tier Solutions Inc. nevű T-Mobile üzletben, bár a szolgáltató végül felmondta az üzlet szerződését a gyanús viselkedés miatt.

A másik társtulajdonost, Alen Gharehbagloo-t szintén csalással és számítógépes rendszerekhez való illegális hozzáféréssel vádolták, és ő bűnösnek vallotta magát. Az évek során a DOJ szerint Khudaverdyan e-mailben, brókercégek és különböző weboldalakon keresztül forgalmazta feloldási szolgáltatásait, és azt mondta az ügyfeleknek, hogy ezek hivatalos T-Mobile-feloldások.

Khudaverdyan vádiratában szerepel néhány vásárlás, amelyet ő és Gharehbagloo a telefonok feloldásából származó pénzből eszközöltek: kaliforniai ingatlanok, egy 32 000 dolláros Audemars Piguet Royal Oak óra és egy Land Rover. Gharehbagloo és Khudaverdyan a vádak szerint egy Mercedes-Benz S 63 AMG és egy Ferrari 458 lízingelésével vádolják.

Az egyik ingatlanból egy Rolex Sky-Dweller-t is lefoglaltak. Khudaverdyan legalább két év börtönbüntetésre számíthat súlyos személyazonosság-lopásért, és akár 165 évet is kaphat a táviratcsalással, pénzmosással és jogosulatlan számítógépes hozzáféréssel kapcsolatos vádak miatt. Az ítélethirdetést október 17-re tűzték ki.

(Forrás: TheVerge)