arany buddha-szobor

Egy több mint ezeréves, múmiát rejtő Buddha-szobor visszaadására kötelezte a kelet-kínai Fucsien tartomány egyik bírósága Oscar van Overeem holland műgyűjtőt. A szobrot még 1995-ben lopták el a fucsieni Jangcsun és Tungpu falvak tulajdonában álló Szanming templomból.


Nem olyan régen több hír is világot látott különböző lopott holmikról, amelyek hosszú évek múltán visszakerültek az őket megillető helyre. Ezek azonban többnyire olyan történetek voltak, amelyekben a tolvajok, megbánva bűnüket, maguk küldték vissza az ereklyéket. Ilyenek voltak például a 2005-ben Pompeiből ellopott tárgyak, valamint egy római romról eltulajdonított kődarab, amelyről mi is beszámoltunk.

A múmiát rejtő buddha-szoborról szóló történet azonban nem szól megbánásról, mindinkább egy jogi vitáról. Az Oscar van Overeem birtokában lévő tárgyra egy 2015-ben, Budapesten megrendezett kiállításon figyeltek fel a fucsieni falvak lakói. A kínai szerzetes mumifikált holttestét rejtő szobrot több mint ezer éve, generációról generációra őrizték a Szanmingban, amíg az ereklyét el nem lopták. A falusiak egy amszterdami bíróságon nyújtottak be keresetet a Buddha-szobor visszaszolgáltatását követelve, ám a bíróság azt 2018 decemberében elutasította, arra hivatkozva, hogy a két faluközösség nem jogi személy, a holland műgyűjtő ráadásul tagadta, hogy lopott műkincsről lenne szó. Van Overeem akkor azt is állította, hogy a szobor már egy másik műgyűjtőhöz került, akinek kiléte nem ismert. Ennek ellenére tavaly januárban már úgy nyilatkozott, hogy hajlandó tárgyalni a szobor visszaadásáról.

A fucsieni bíróság határozata szerint van Overeemnek 30 napon belül vissza kell szolgáltatnia a szobrot a két falu bizottságának, amelynek jogában áll keresetet benyújtani a szobor jogszerűtlen birtokosa ellen a faluközösségek nevében.

A vitatott Buddha-szobor egyébként egy helybéli férfi, Csang-kung Cu-si testét őrzi, aki huszonévesen vált szerzetessé, és nagy tisztelet övezte, amiért embereket gyógyított és terjesztette a buddhista tanokat. A szerzetes 37 éves korában halt meg, mumifikált holttestét pedig a helyiek a Szung-dinasztia (960-1279) idején ágyazták a szoborba, majd évszázadokon át imádkoztak hozzá a jangcsuni szentélyben.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk