Lisszabon
Shutterstock

Nem is gondolnánk, mik a legolcsóbb városok, ha egy őszi kirándulásról van szó

Meglepetés az élmezőnyben: hosszú idő után újra nyugat-európai várossal járhatunk az egyik legjobban egy őszi utazáskor.

A Post Office Travel Money idei jelentése szerint ár-érték arányban Athén és Lisszabon a legjobb választás, ha egy őszi európai vakációról van szó – számol be az eredményekről az Euronews.

Az eredmény meglepetés, hiszen 15 év óta ez az első alkalom, hogy egy nyugat-európai városlátogatás megelőzi a keleti városokat. Ráadásul többen is vannak a legjobb tízben.

Shutterstock Lisszabon

Az elemzés szerint egy hétvégi kirándulás Athén városában átlagosan 240 euróba, nagyjából 95 ezer forintba kerül – a tavalyi jelentéshez képest ez 15 százalékkal kevesebb, ha pedig Párizshoz viszonyítjuk, akkor feleannyiba kerül. A francia fővárosban egyébként 25%-al emelkedtek az árak a tavalyi adatokhoz képest. Ettől függetlenül Párizst az utazók 25 százaléka választaná egy hétvégi kirándulásra.

Shutterstock Athén 

Bár Lisszabonban jelentősen emelkedtek az átlagos szállodai árak – a 2021 szeptemberi 43 euróról 67 euróra emelkedett egy éjszaka – , Portugália napfényes városa a második helyen végzett az ár-érték arányt tekintve.

Kevésbé meglepő módon Krakkó, Riga, Budapest és Prága következik a sorban, majd Madrid, Berlin, Dubrovnik és Róma – érdekesség, hogy ez az első alkalom, hogy Madrid, Berlin és Róma szerepel a top 10-ben.

És a legdrágábbak?

Shutterstock

Velence

A felmérés szerint Amszterdam és Velence a legdrágábban látogatható városok. A szálláshelyek szűkössége miatt az árak jelentősen emelkedtek a két városban.

Míg a 20 vizsgált város közül 15-ben 20 százalékkal emelkedtek a szállásköltségek, addig Amszterdamban ez a szám 104 százalék, Barcelonában 67 százalék és Párizsban 62 százalék.

Az éttermi étkezés költségei azonban a vizsgált városok felében csökkentek. A két személyre szóló étkezés Athénban a legolcsóbb: átlagosan 45 euró, szemben a 162 euróval.

Shutterstock

Amszterdam

A kulturális élmények Dubrovnikban a legdrágábbak, ahol a múzeum-, galéria- és műemléklátogatás 66 euróba kerül.

A tanulmány az utazás teljes költségét vette figyelembe, beleértve az italokat, a két személyre szóló háromfogásos étkezést egy üveg borral, két éjszakás háromcsillagos hétvégi szállást, a városnézést és a városi közlekedést.