A kínai Csöcsiang tartományban található mesterséges Qiandao-tó nyugodt felszíne alatt egy víz alá merült, időbe fagyott világ fekszik: Sicseng ősi városa, Kína császári múltjának 600 éves maradványa.

Az Oroszlánvárosnak is nevezett elsüllyedt metropoliszt először a Han-dinasztia (i. e. 206 – i. sz. 220) vagy a Tang-dinasztia (618-907) idején hozhatták létre, de abban egyetértés van a kutatók között, hogy a Ming- és a Csing-dinasztia (1368-1912) idején érte el fénykorát – számolt be az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Két és fél hónapja az óceán alatt él: a kutató még nem hajlandó a felszínre jönni

Hihetetlen építészete ellenére a várost 1959-ben szándékosan elárasztották, hogy helyet csináljanak a Xin'an vízerőmű gátjának. Most a város 40 méterrel a tó felszíne alatt rejtőzik, amely Sanghajtól mintegy 400 kilométerre délre található. Az áradás idején közel 300 ezer embert telepítettek át, akiknek minden bizonnyal mély kulturális kötődése volt a városhoz.

Sicseng évtizedekig feledésbe merült, mígnem 2001-ben újra felfedezték, amikor a kínai kormány expedíciót szervezett, hogy megnézzék, mi maradt meg belőle. A helyszín iránti érdeklődés egy évtizeddel később tovább fokozódott, amikor a Kínai Nemzeti Földrajztudomány közzétett egy cikket a városról, és felfedett néhány eddig soha nem látott fényképet és illusztrációt arról, hogy miképp nézhetett ki a múltban.

www.youtube.com

Scuba Diving the Underwater Ancient Ruins of Shi Cheng (Lion City) at Qiandao Lake in China

Olvasd el ezt is! Egy régész azt állítja, hogy rátalált egy fontos bibliai helyszínre, de van egy kis bökkenő

Azóta más expedíciók és a különféle feltárások olyan fényképekkel szolgáltak, amelyek segítségével pontosan rekonstruálni tudták a város kinézetét. Mivel édesvízbe merült, és viszonylag kevés fénynek és oxigénnek volt kitéve, jó állapotban maradt meg.

A városban számos gyönyörűen megőrzött kőszobor is található különböző állatokról, köztük oroszlánokról, sárkányokról és főnixekről, valamint történelmi feliratokról, amelyek egészen 1777-ig nyúlnak vissza.

Napjainkban már lehetséges meglátogatni ezt a rejtett világot, de csak azok számára elérhető, akik bizonyított búvártapasztalattal rendelkeznek. Ennek oka, hogy a területet még nem térképezték fel teljesen, ezért a tapasztalatlan turisták számára nem túl biztonságos.

Meglévő állapota ellenére a fenntartása kihívást jelent a szakemberek számára. Azonban a hely iránti érdeklődés segítheti a megőrzését, és lehetővé teszi, hogy a jövő generációi felfedezhessék Sicseng csendes, de élettel teli maradványait.