Két és fél hónapja az óceán alatt él: a kutató még nem hajlandó a felszínre jönni
Instagram / drdeepsea

Két és fél hónapja az óceán alatt él: a kutató még nem hajlandó a felszínre jönni

Joe Dituri, az amerikai haditengerészet egykori búvára és orvosbiológia szakértő lassan két és fél hónapja tartózkodik egy 55 négyzetméteres térben 9 méter mélyen Florida déli partjainál, a Florida Keys felszíne alatt.


Hiába döntött világrekordot és hiába hiányzik neki a napfény, továbbra sem hajlandó feljönni a felszínre. Az Associated Pressnek adott interjújában, amelyet egy „mélytengeri páholyból" készítettek vele, és elmondta, mi hiányzik neki a legjobban a szárazföldről.

Olvasd el ezt is! Bizarr tengeri lényekre bukkantak az óceán mélyén

Ami a legjobban hiányzik az a Nap. A Nap meghatározó tényező volt az életemben. Általában reggel ötkor megyek az edzőterembe, sietek, és mindig megnézem a napfelkeltét

– mondta a Dr. Mélytenger néven is ismert Dituri a hírügynökségnek.

Dituri nem szórakozásból van a víz alatt. A kutató a hiperbárnyomás – amikor a légnyomás nagyobb, mint a tengerszinten lenne – emberi szervezetre gyakorolt hatásait kutatja. Az óceánban töltött időt arra használja fel, hogy megvizsgálja, milyen hatással van az egészségre a nagynyomású környezet, hogy segíthessen a hiperbár oxigénterápia továbbfejlesztéséhez.

A Dél-Floridai Egyetem professzora és kutatója elmondta, hogy annak ellenére, hogy megdöntötte a víz alatt mindenféle nyomásmentesítés nélkül eltöltött idő világrekordját, június elejéig a víz alatt szeretne marad, hogy felállítson egy saját rekordot.

Remélhetőleg Dr. Deep Sea úgy dönt, hogy miután felállította saját rekordját, újra a felszínre bukkan, de ki tudja, lehet, hogy a végén még a 200-at is megpróbálja.


A figyelmetekbe ajánljuk