Három kapcsolódó tanulmány – amelyek együttesen alkotják a szerzők szerint a kávé szívbetegségekben és a halálozásban betöltött szerepének legnagyobb elemzését – kiváló hírekkel szolgálnak a rendszeres kávéfogyasztók számára.

A tanulmányok – amelyeket három egymást követő napon mutattak be a múlt hónapban az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) éves kongresszusán Washingtonban – azt találták, hogy a napi kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a veszélyes szívritmuszavarok alacsonyabb kockázatával, valamint az általános élettartam növekedésével.

Az egyik tanulmány azt is megállapította, hogy a kávéfogyasztás a már meglévő szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők állapotának javulását is okozhatja.

Mivel a kávé felgyorsíthatja a szívritmust, egyesek attól tartanak, hogy fogyasztása kiválthat vagy súlyosbíthat bizonyos szívproblémákat. Innen származhat az általános orvosi tanács, hogy hagyjuk abba a kávéfogyasztást. Adataink azonban azt sugallják, hogy a napi kávéfogyasztástól nem kellene visszariadni, hanem inkább az egészséges étrend részeként kellene beilleszteni a szívbetegségben szenvedő és a szívbetegségben nem szenvedő emberek számára egyaránt

– mondta az ACC közleményében a vezető szerző, Peter M. Kistler, az ausztráliai Melbourne-ben található Alfred Hospital and Baker Heart Institute munkatársa.

Kistler egyike volt annak a 12 szerzőnek, akiket mindhárom tanulmányban elismertek, és valamennyi közreműködő az Alfred Kórházból vagy a hozzá kapcsolódó orvosi kutatóintézetből, a The Baker Institute-ból érkezett.

A három tanulmány mindegyike a UK Biobank adataiból válogatott, ami egy olyan nagyszabású adatbázis, amely több mint félmillió olyan résztvevő adatait tartalmazza, akiket legalább 10 évig nyomon követtek.

A UK Biobank az elmúlt években rengeteg, kávéval kapcsolatos kutatás alapját képezte, beleértve további nagyszabású, a szív egészségére vonatkozó tanulmányokat, valamint olyan jelentős kutatásokat, amelyek a kávéfogyasztást a máj egészségével és a demencia csökkenésével hozták összefüggésbe.

A szerzők a vizsgálatok több fontos korlátját is megjegyezték, többek között azt, hogy nem ellenőrizték és elemezték a további étrendi tényezőket, beleértve a tejszínt vagy a cukrot, mint kávékiegészítőket.

Forrás: Daily Coffee News