Magyarországon halászlé, húsleves, rántott hús és egyéb megszokott ételek találhatók meg a legtöbb ünnepi asztalon. Máshol azonban egészen más a helyzet. Az alábbi cikkben 8 olyan karácsonyi fogást mutatunk be a világ minden tájáról, amitől garantáltan felfordul a gyomrunk!

Mattak, Grönland

Amennyiben nem kedveled az extrém ételeket, semmiképp se Grönlandra menj, ugyanis a helyiek az év ezen időszakában Mattakot szoktak enni. De mégis mi ez az étel?

Nemes egyszerűséggel nyers bálnahártya és -zsír, valamint egy porcréteg. Azok szerint akik már fogyasztottak ilyen nyalánkságot, a mattak egy kifejezetten rágós fogás, amelyre érdemes előre felkészülni.

Smalahove, Norvégia

Nick gets served sheeps head for the Norwegian food tasting stream. Is he brave enough? Malena's brother was a waiter for us ...

I served my American boyfriend Smalahove as a surprise (sheep's head)

A Smalahove lényegében egy birkafej, amelyet különböző, viszonylag átlagos körettel szolgálnak fel a norvég karácsonyi asztaloknál, illetve az éttermekben.

Smalahovét úgy készítik el, hogy a bundát elégetik, majd a fejet megfüstölik, végül pedig sózzák és megfőzik. A füleket, az orrot és a szemeket a fejjel együtt főzik meg, és ezeket eszik meg először, mivel a helyiek ezeket tartják a legfinomabb falatoknak.

Mopane férgek, Dél-Afrika

Robert Gunnarsson/Unsplash

Illusztráció.

A halászlé és a rántotthús bűvöletében élve nehezen tudjuk elképzelni a különböző gilisztákat a karácsonyi asztalon, azonban Dél-Afrikában sokkal inkább az utóbbit preferálják, egész pontosan a mopane gilisztákat, amelyeket évek óta remek fehérjeforrásként fogyasztják.

Ezek a hernyók többnyire a mopane fa levelein találhatók, a helyiek pedig leszedik őket, megszárítják, megsütik vagy megpirítják.

Térjünk vissza egy pillanatra Grönlandra: ugyanis a helyiek a Kiviaqot úgy készítik, hogy egy kibelezett fóka bőrébe sirályokat vagy auk madarakat tömnek, majd az elkészült ételt egy szikla alá temetik akár 6 hónapra.

A jeles napokon aztán a csípős ételt nyersen fogyasztják el, ami innen nézve borzasztóan bizarrul hangzik.

Karácsonyi halmosás, Lengyelország

Jakub Kapusnak/Unsplash

Listánk ezen pontja nem is feltétlenül az étel, hanem az elkészítési mód miatt számít bizarrnak.

A lengyelek ugyanis sokszor élő édesvízi halat vesznek a boltban, amelyet az otthoni fürdőkádban tárolnak, és csak utána mossák meg és csontozzák ki azt.

CuzCus Paulista, Brazília

Adquira meu Plano Anual de CURSOS ONLINE: http://isamaraamanciocursosonline.com.br CUSCUZ PAULISTA DA ISAMARA ...

CUSCUZ PAULISTA DA ISAMARA (RÁPIDO E FÁCIL) - Isamara Amâncio

A brazilok egy igazán érdekes tortával készülnek a szeretet ünnepére. Ez a hidegen tálalt sütemény ugyanis kukoricapehelyből vagy kukoricalisztből, paradicsomszószból, paradicsomdarabokból, főtt tojásból és konzervekből, például borsóból, zöld kukoricából, olajbogyóból és szardíniából készül.

Lutefisk, Norvégia

Lutefisk, dried and lye-soaked white fish is a traditional holiday meal of Norwegian-Americans in the upper Mid-West.

LUTEFISK & LEFSE Taste Test | Norwegian lye-treated fish Christmas Dinner

Grönland mellett Norvégia is kétszer szerepel az összeállításunkban. A Lutefisk ugyanis úgy készül, hogy a nyers halat vízben érlelik, majd víz és lúg keverékébe helyezik azt.

A folyamat végén kapott étel egy rendkívül erős szagú, kocsonyás állagú fogás lesz, amelynek ragacsossága és szaga hosszú órákon át érezhető a szobában.

Shuba, Ororszország

A Shuba lényegében egy heringből készült rakottétel, amelyet a különböző szláv országokban az ünnepek során tálalnak fel.

Ebben a salátaszerű fogásban, értelemszerűen heringet, hagymát, répát, krumplit és majonézt vegyítenek, amely egybesütve leginkább egy többrétegű tortára hajaz.

Forrás: ITT