8 karácsonyi fogás a világ minden tájáról, amitől garantáltan felfordul a gyomrunk!
2023-12-24
Magyarországon halászlé, húsleves, rántott hús és egyéb megszokott ételek találhatók meg a legtöbb ünnepi asztalon. Máshol azonban egészen más a helyzet. Az alábbi cikkben 8 olyan karácsonyi fogást mutatunk be a világ minden tájáról, amitől garantáltan felfordul a gyomrunk!
Amennyiben nem kedveled az extrém ételeket, semmiképp se Grönlandra menj, ugyanis a helyiek az év ezen időszakában Mattakot szoktak enni. De mégis mi ez az étel?
Nemes egyszerűséggel nyers bálnahártya és -zsír, valamint egy porcréteg. Azok szerint akik már fogyasztottak ilyen nyalánkságot, a mattak egy kifejezetten rágós fogás, amelyre érdemes előre felkészülni.
A Smalahove lényegében egy birkafej, amelyet különböző, viszonylag átlagos körettel szolgálnak fel a norvég karácsonyi asztaloknál, illetve az éttermekben.
Illusztráció.
A halászlé és a rántotthús bűvöletében élve nehezen tudjuk elképzelni a különböző gilisztákat a karácsonyi asztalon, azonban Dél-Afrikában sokkal inkább az utóbbit preferálják, egész pontosan a mopane gilisztákat, amelyeket évek óta remek fehérjeforrásként fogyasztják.
Ezek a hernyók többnyire a mopane fa levelein találhatók, a helyiek pedig leszedik őket, megszárítják, megsütik vagy megpirítják.
Térjünk vissza egy pillanatra Grönlandra: ugyanis a helyiek a Kiviaqot úgy készítik, hogy egy kibelezett fóka bőrébe sirályokat vagy auk madarakat tömnek, majd az elkészült ételt egy szikla alá temetik akár 6 hónapra.
A jeles napokon aztán a csípős ételt nyersen fogyasztják el, ami innen nézve borzasztóan bizarrul hangzik.
Listánk ezen pontja nem is feltétlenül az étel, hanem az elkészítési mód miatt számít bizarrnak.
A lengyelek ugyanis sokszor élő édesvízi halat vesznek a boltban, amelyet az otthoni fürdőkádban tárolnak, és csak utána mossák meg és csontozzák ki azt.
A brazilok egy igazán érdekes tortával készülnek a szeretet ünnepére. Ez a hidegen tálalt sütemény ugyanis kukoricapehelyből vagy kukoricalisztből, paradicsomszószból, paradicsomdarabokból, főtt tojásból és konzervekből, például borsóból, zöld kukoricából, olajbogyóból és szardíniából készül.
Grönland mellett Norvégia is kétszer szerepel az összeállításunkban. A Lutefisk ugyanis úgy készül, hogy a nyers halat vízben érlelik, majd víz és lúg keverékébe helyezik azt.
I've just uploaded my new video on YouTube: Russian "Shuba" Herring Under The Coat #food#foodrecipes#healthyfood#kitchenidolpic.twitter.com/dmm6GjWDA9
— Kitchen Idol (@KitchenIdol) December 29, 2018
A Shuba lényegében egy heringből készült rakottétel, amelyet a különböző szláv országokban az ünnepek során tálalnak fel.
Ebben a salátaszerű fogásban, értelemszerűen heringet, hagymát, répát, krumplit és majonézt vegyítenek, amely egybesütve leginkább egy többrétegű tortára hajaz.
Forrás: ITT