A Hold felszíne
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Él! A japánok holdszondája felébredt és már fotót is küldött a Földre

Sokan aggódtak a japánok nemrég landolt holdszondájának működéséért, most azonban úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben. A SLIM már fotókat is küldött a Földre.

Tíz nappal holdra szállását követően, a japánok rekorder SLIM holdszondája ismét működésbe lépett. Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, landoláskor a leszállóegység az oldalára borult, ami megakadályozta, hogy a napelemek bekapcsolódjanak és töltődjenek.

Ez is érdekelhet: Ez a teleszkóp új dimenziót nyit meg az amatőr csillagászok számára

Így ezek a panelek – Naptól ellenkező irányba – nyugat felé mutattak. A csapat csupán abban reménykedhetett, hogy a Hold lassú forgása során a napfény végül eléri a napelemeket. Számításaik beigazolódtak, hiszen január 28-án ez végül megtörtént:

A SLIM felébredt, azóta pedig már fotót is küldött a Földre.

twitter.com

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) azonban már rekordpontosságú landolásával teljesítette küldetésének fő célját. A kitűzött százméteres célterületen belülre szállt le a SLIM, mindössze 55 méterre a kimért középponttól. Összehasonlításképpen az Apollo-11 várható leszállóhelye 1969-ben egy 20 kilométerszer 5 kilométeres ellipszis volt. A most kezdődő felszíni vizsgálatok tehát csak extraként adnak hozzá a küldetéshez.

A holdszonda mindkét holdjárója már napok óta vizsgálja a Hold felszínét, mostantól pedig a SLIM is képes tanulmányozni kameráival a leszállóegység közelében lévő sziklákat. Sőt, hatot már azonosított is, a spektroszkópia technológiája pedig azt is lehetővé teszi, hogy a rendszer egy vizsgált objektum összetételét a fénye alapján még részletesebben analizálni tudjon – olvasható az IFLScience cikkében.

Ezt is olvasd el! Zsugorodik a Hold, ez pedig földcsuszamlásokhoz vezethet

www.instagram.com

NASA Goddard on Instagram: "Our Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) has spotted @JAXAjp’s Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) from about 50 miles (80 km) above the lunar surface. 👉 Swipe to see the before image! SLIM landed on Jan. 19 near Theophilus Crater and Mare Nectaris on the Moon’s near side. Five days later, on Jan. 24, LRO imaged the site. LRO has been orbiting the Moon for 14 years and counting, providing crucial data of the Moon’s surface for the global lunar exploration community. Image 1: The after image. A black and white image of the mottled surface of the Moon showing a white dot that is JAXA’s SLIM lander. A small white arrow points to the dot. Image captured by NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter on Jan. 24, 2024. Credit: NASA/GSFC/ASU Image 2: The before image. A black and white image of the mottled surface of the Moon captured by NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter on July 7, 2017. Credit: NASA/GSFC/ASU"

Miközben a felszíni munka folytatódott, a SLIM-et a Föld körüli pályáról is megörökítették:

január 22-én a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondája elhaladt a leszállóhely felett, és kiszúrta a japán holdszondát. Az LRO ekkor mintegy 80 kilométerre volt a Hold felszíne felett.

A SLIM most mindent megtesz, hogy – behozva az elvesztegetett időt – elvégezze vizsgálatait, mielőtt a Nap lenyugszik és a leszállóegység újra alvó üzemmódba kapcsol.