Hihetetlen felvétel: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

Erre a hétre is tartogatott nagy durranást a NASA. Mint ismert, február 18-án történelmi űrsikert könyvelhettek el, miután sikeresen landolt a Marson a Perseverance nevű marsjáró.

A NASA szakemberei által csak „a rettegés hét percének" nevezett leszállás során először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

Mindezt önvezető módban.

Hétfő este pedig érkezett az újabb fejlemény:

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. A leszállást rögzítő felvételen mindent lehet látni, ami történt a rettegett percekben.

A szakemberek is kiemelték, hogy mekkora dologról van szó: pár évtizeddel ezelőtt még az első Marsról küldött képet a mérnököknek kellett milliméterenként kiszínezni egy speciális kódolás segítségével.

www.youtube.com

Perseverance Rover’s Descent and Touchdown on Mars (Official NASA Video)

Lehet még történelmi sikerekre számítani: a marsjárón az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezett, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel.

Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le.