Unsplash / Visual Stories || Micheile on
A gombaevés tényleg csökkenti a depresszió kockázatát?
2022-01-03
Unsplash / Visual Stories || Micheile on
Lehet mostantól többen esznek majd gombát?
A gombát fogyasztó embereknél – a legutóbb készült nagyszabású elemzés szerint – kisebb a depresszió kialakulásának kockázata.
Az összefüggés egyelőre ismeretlen, és a kutatók kihangsúlyozták, hogy az adatokat egyelőre óvatosan kell értelmezni. Mindig van rá esély, hogy az eredmények pusztán korrelációt mutatnak, különösen mivel a több gomba fogyasztása nem csökkentette tovább a depresszió kialakulásának esélyét.
Az eredmények nem tesznek különbséget a különböző gombafajták között, de összhangban vannak az oroszlánsörény gombával (Hericium erinaceus) végzett több kisebb klinikai vizsgálattal, amelyek szerint bizonyos gombafajták fogyasztása segíthet a depresszió és a szorongás csökkentésében.
A tanulmány a gombafogyasztás lehetséges egészségügyi előnyeinek egyre bővülő listáját gyarapítja"
– nyilatkozta Joshua Muscat közegészségügyi tudós a Pennsylvaniai Állami Egyetemről.
Az, hogy egyes gombák mitől tesznek jót az egészségünknek, még mindig rejtély, de a kutatók azon vannak, hogy minél hamarabb értelmet adjanak a jelenségnek.
A táplálkozástudomány azonban egy rendkívül összetett ág. A gombák számos olyan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak nyilvánvaló antidepresszáns hatásukhoz. Annak kiderítéséhez, hogy mely tényezők játszanak szerepet, még sok molekuláris, klinikai és epidemiológiai vizsgálatra lesz szükség.