A kutatások szerint a magas fehérjetartalmú, de alacsony kalóriatartalmú étrend az egyik leghatékonyabb diéta, ha fogyásról van szó – különösen az idősek számára lehet kulcsfontosságú.

A kalóriaszabályozott étrend részeként több fehérjét fogyasztó emberek hat hónap alatt átlagosan 8 kilót fogytak – derült ki egy friss tanulmányból, amit a PsyBlog szemlézett röviden. Ráadásul a vizsgálatban szereplő idősebb felnőtteknek sikerült megőrizni az izomtömegüket és csontsűrűségüket is.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a több sovány hús és alacsony zsírtartalmú tejtermék bevitele fokozza a fogyást, szemben az „egyszerű" kalóriakorlátozással.

A kutatók a magasabb fehérjebevitelről úgy gondolják, hogy az emberek jobban érzik magukat a nap folyamán, amitől csökken a kalóriabevitelük is. De a több fehérjét tartalmazó diétákat összefüggésbe hozták a jobb minőségű alvással, ami szintén előnyös lehet a fogyás szempontjából.

Mint kiderült, ha a kalóriabevitel körülbelül 30 százaléka fehérjékből áll, akkor a vércukor- és a vérzsírszint is jelentősen csökkenhet.

Az orvosok sokszor haboznak fogyókúrát javasolni az időseknél, mert attól tartanak, hogy az izom- és csontvesztéssel járhat, ami növelheti a sérülések kockázatát is. A mostani tanulmány viszont azt sugallja, hogy a magas fehérjetartalmú és alacsony kalóriatartalmú étrend biztosíthatja az idősek számára a fogyás egészségügyi előnyeit, miközben az izmok és csontok épsége megmarad – erre pedig nagy szükségük van a jobb életminőséghez az öregedés során

– mondta Kristen Beavers, a tanulmány társszerzője.

Shutterstock

Az említett vizsgálatban 96 idős, elhízott felnőtt vett részt, akiket két különböző diétára állítottak.

A csoport egyik felét hat hónapig tartó, extra fehérjét tartalmazó, alacsony kalóriatartalmú diétára állították. A résztvevők a testsúlyuk minden egyes kilogrammja után 1 gramm fehérjét fogyasztottak. Emellett megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint is kaptak, amelyeket szintén elősegítik a sikeres fogyásta sikeres fogyást.


A csoport másik felét „egyszerű" súlyfenntartó diétára állították.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magas fehérjetartalmú diétán lévők 8 kilót fogytak, nagyrészt zsírból.
A zsírvesztés főként azokon a területeken történt, amelyek fontosak a szív- és érrendszeri kockázat csökkentése szempontjából – azaz a test középső része körül.