Közismert, hogy vannak állatok, amelyek gyászolnak – állati temetésről azonban mostanáig nem hallottak a kutatók.


Több intelligens állatfaj tagjainál megfigyelték már, hogy mélyen érinti őket egy-egy rokonuk halála. Egyes majmok akár depressziószerű tüneteket is produkálhatnak közeli hozzátartozóik elpusztulása esetén, de a zsiráfokról és a delfinekről is bizonyították már a biológusok, hogy értik és átérzik fajtársaik halálát. Mondanunk sem kell, hogy a kutyák is gyászolnak egy-egy falkatag elvesztésekor – akár egy másik kutyáról, akár a gazdijukról van szó.

Egy új kutatás arra volt kíváncsi, hogy az ázsiai elefántok éreznek-e különösen nagy gyászt akkor, ha egy elefántborjút veszítenek el idő előtt – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Nehezebben dolgozzuk fel háziállatunk halálát, mint az emberekét − mutat rá egy kutatás

A biológusok 2022 szeptembere és 2023 októbere között öt Bengáliában élő csorda esetében figyelték meg, hogyan reagálnak ilyen esetben.

Kutatásuk nem várt eredménnyel járt: kiderült, hogy az ázsiai elefántok nemcsak gyászolni képesek, de valamiféle temetési szertartást is tartanak elpusztult borjaik emlékére.

Az elefántok addig cipelték ormányuk és lábaik segítségével a halott borjakat, ameddig meg nem találták az ideális temetkezési helyet. Az esetek többségében vizesárkok közelébe ásták el a tetemet, mindig lábbal fölfelé.

www.instagram.com

Viral Bhayani on Instagram: "Asian elephants ritually bury their dead calves, a ground-breaking study by an Indian Forest Service officer Praveen Kaswan and a Pune-based researcher has found. Although instances of elephants burying their dead has found mention in African literature, this is the first time such behaviour has been documented in Asian elephants. Through photography, observation, field notes and post-mortem examination reports, the authors found that calves were buried in the same position irrespective of the reason for their death."

Ezt követően az elefántok akár negyven percig ott maradtak az eltemetett borjú közelében, lábaikkal elegyengetve a sír földjét. Sőt, egyes példányok hangos üvöltéssel, trombitálással adtak hangot gyászuknak. A kutatókat már-már az emberek temetkezési szokásaira emlékeztette a különös szertartás.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Furcsa hasonlóság van az elefántok és az emberek között

A tanulmány szerzői azt is megvizsgálták, hogy mi okozta az öt elefántborjú pusztulását, de semmilyen összefüggés nem tárult fel a halál oka és a gyász mértéke között – az idősebb elefántok egész egyszerűen le voltak törve ifjú rokonuk elvesztése miatt.

Egyvalamiben azonban biztosan különbözik az ázsiai elefántok gyásza az emberekétől: előbbiek nem térnek vissza a sírhelyhez, sőt tudatosan elkerülik azt.

Úgy tűnik, nem akarják, hogy bármi is emlékeztesse őket a fájdalmukra.