Jezz Bezos egy színpadon beszél.

Szép új világ: az Amazon csengője akár az illatod alapján is felismer

Jeff Bezos Ring nevű csengőket gyártó cége 17 új szabadalmat jegyeztetett be, hogy biometrikus technológiát használjon a „gyanús" emberek azonosítására és jelentésére.

Az Amazon vezetője, Jeff Bezos egy olyan csengőt jelentett be, amely képes azonosítani az embert az illata, a bőr textúrája, az ujjlenyomata, a szeme, a hangja, a járása és még sok más alapján.

Az Amazon 2018-ban felvásárolta a Ring nevű, csengőkamerával foglalkozó céget, amely nemrég 17 új szabadalmat jegyeztetett be a szolgáltatáshoz. A szabadalmak alapján a szolgáltatás hamarosan képes lehet azonosítani a „gyanús" embereket azáltal, hogy számos részletet felismer róluk biometrikus-felismerő szoftverek segítségével.

A szabadalmak egyébként egy olyan rendszert ábrázolnak, amelyben a környéken található összes Ring termék össze van szinkronizálva, így azok együttesen képesek a „gyanús" emberekről összetett képet készíteni, és képesek bezárni a környék összes ajtaját, ha kiszúrnak egy ilyen személyt.

Az egyik szabadalom konkrétan egy „szomszédsági riasztórendszert" említ, ahol a felhasználók fényképeket és videókat küldhetnek a többi szomszédnak, ha valami bosszantó vagy idegesítő dolog történik – ami a környező ajtócsengő kamerákat arra készteti, hogy felvételt készítsenek. Ebből az alkalmazás egy sor „storyboard" képet állít össze a több kamera látómezejében zajló tevékenységről".

Egy másik, 2019-ben regisztrált funkció azt sugallja, hogy a rendszerek arcfelismerést használnak majd a „gyanús tevékenységek" mintáinak követésére, bár az Amazon tagadta a technológia használatát.

2020-ban azonban Max Eliaser, az Amazon szoftvermérnöke levelet írt a vezetőségének. Szerinte a termék „egyszerűen nem összeegyeztethető egy szabad társadalommal".

Az év elején a vállalat felszólította a felhasználókat, hogy „tartsák tiszteletben szomszédaik magánéletét, és tartsák be a vonatkozó törvényeket a Ring eszköz használatakor", miután egy brit bíróság úgy döntött, hogy egy felhasználó megsértette az adattörvényeket.

A Business Insider szerint a Ring jelenleg 1963 rendőrségi és 383 tűzoltósággal áll partneri kapcsolatban az Egyesült Államokban. Továbbá a hatóságok parancs nélkül kérhetnek Ring-felvételeket a felhasználóktól – ami azt jelenti, hogy a hozzáadott biometrikus funkciókat könnyen fel lehetne használni arra, hogy információkat gyűjtsenek az ügyfelekről és a nyilvánosság előtt tartózkodó emberekről.

Bár az Amazon még nem jelentette be, hogy ezek a szabadalmak mikor indulnak el, Hannah Hart, a ProPrivacy digitális adatvédelmi szakértője kifejtette, hogy ezek a csengők negatív hatással lehetnek a társadalomra.

Tény, hogy bárki, akinek van egy Ring Doorbellje, megfigyelt térré változtathatja a környékét a videófelvételi funkciónak és a hangprocesszoroknak köszönhetően, amelyek 40 láb távolságból is képesek hangot venni. Ez azt jelenti, hogy kis számú lakos hatékonyan képes a közterületeket megfigyelési melegágyakká alakítani, és még a felvételeiket is megoszthatják a rendőrséggel

– mondta a The Guardiannek.

Forrás: Dazed

A figyelmetekbe ajánljuk