clear blue body of water

Létezik egy állat, ami simán visszanöveszti a fejét

A hidrák egészen bámulatosan működnek. Majdhogynem megsemmisíthetetlenek.


Ahhoz képest, hogy ilyen egyszerű kinézetű és könnyen figyelmen kívül hagyható lények, a hidráknak hihetetlen képességeik vannak - többek között az az abszurd képességük, hogy lefejezés esetén képesek újranőni a saját fejüket. Ezek a gerinctelen édesvízi állatok egyben az egyik legközelebbi példája a halhatatlan élőlényeknek. Hacsak egy ragadozó emésztőrendszerében nem pusztulnak el alaposan, vagy tűz nem emészti el őket, a hidra őssejtjei korlátlanul képesek szaporodni.

A hidra nagyjából képes feltámadni, miután széttépték - amíg legalább öt fejszervező sejt ép marad, addig ezek egymáshoz szivárognak, egyesülnek, és elkezdik a megmaradt sejtkáosz többi részét újra testté szervezni. Ezek a hihetetlen tulajdonságok már régóta foglalkoztatják a tudósokat, de még mindig sok minden rejtélyes a működésükkel kapcsolatban.

A cnidaria törzsbe tartozó állatok, amelyekhez a medúzák, a korallok és a tengeri anemónák is tartoznak, a 10-20 mm-es hidrák édesvízi trópusi és mérsékelt égövi környezetben élnek. Apró, zselatinos, féregszerű testük egyik végén szúrós, anemonaszerű csápokkal, a tövükön pedig egyetlen csonka bazális lábbal rendelkeznek, amely a felszínen való megtapadáshoz szükséges ragacsos anyagot választ ki. Mint minden cnidáriának, testfelépítésük radiálisan szimmetrikus, ellentétben a mi kétoldali szimmetriánkkal. A hidra fejénél, a csápok gyűrűje között található a kupola alakú hypostoma - ez a szerkezet lesz a szájuk, amikor táplálkozás céljából feltépik magukat.

A sejtek visszazáródnak, amikor nem használják őket, és ugyanebben a struktúrában található az az 50-300 fejszervező sejt, amelyek általában a fejben laknak. Ezek a sejtek diktálják, hogy szomszédaik fejsejtek formáját vegyék fel - jelezve, hogy melyik sejtnek kell a hiposzómát alkotnia, és melyiknek kell a markoló csápok részévé válnia. Ha a hidrát kettévágjuk, bárhol a felső harmadán, a megmaradt testdarabból újabb szervezősejtek nőnek, amelyek aztán fényes új fejet rendeznek az állat számára.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk