Alakváltó robotokkal térképeznék fel a Holdat a japánok

Alakváltó robotokkal térképeznék fel a Holdat a japánok

Újabb különleges tervek a Japánból.

Megszokhattuk, hogy a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) merész tervekkel próbál beszállni az űrversenybe. Tavaly azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a Toyotával közösen fejlesztik a Lunar Cruisernek (Holdcirkáló) keresztelt autójukat, amelyet a Holdra terveznek. De a Marsot is célba vették, és egy olyan műszert terveznek, ami képes lesz 8K-s felvételeket is készíteni a Marsról és a holdjairól.

Most 2022-re pedig egy újabb, különleges műszer-misszióra készülnek: a kialakításán változtatni képes robotot terveznek a Holdra küldeni. Mindezt a JAXA egy rövid közleményben tudatta.

Az alakváltó robot a Holdra tartó útja során gömb formát vesz majd fel, az égitesten azonban már henger alakot vesz fel, miközben a kamerája kibújik majd a műszer borításából.

JAXA

A szerkezet információkat gyűjt majd a Hold felszínéről, illetve arról, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy lehetséges legyen olyan járművet építeni, amely a Holdon is könnyen irányítható, és több ember szállítására is képes lehet. Valószínűleg a már említett Holdcirkáló is ez alapján épül majd.

A gömb forma azért szükséges, hogy minél kisebb helyet foglaljon. A műszert többek között a Sony is fejleszti majd, és a japán Ispace küldi fel a Holdra.


A figyelmetekbe ajánljuk