Akkorát robbant a SpaceX űrhajója, hogy újra a magasba repítette azt
Zsinórban harmadszor robbant fel Elon Musk Mars-utazásra tervezett Starship nevű rakétarendszere. Ugyan tragédiáról nincs szó, hiszen az eredeti terveket sikeresen végrehajtották.

Az SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Ez már önmagában előrelépés, hiszen eddig egyszer sem sikerült a landolás. Emlékezetes, hogy az első robbanásnál a prototípus sikeresen elérte a kitűzött 12,5 kilométeres magasságot, majd hat és fél perccel a start után, a visszatéréskor felrobbant. Akkor Musk is előre figyelmeztetett: a terv néhány olyan manőver kipróbálása volt, amelyek a has felé fordított visszalépést szimulálták a Föld légkörébe, majd végül egy függőleges irányváltás közvetlenül a földet érés előtt. Ha ehhez viszonyítunk még sikeresnek is tekinthető a tegnapi kilövés.

A SpaceX egyre összetettebb prototípusokat fejleszt ki a jövőben. és lépésről lépésre teszteli őket, még ha sokszor fel is robbannak.

Most az űrhajó már a földet érés előtt már lángolt, de ennek ellenére sikeresen leszállt, és percekig állt az indítóálláson, miközben az automata tűzoltórendszer locsolta az égett részt. Nagyjából nyolc perc múlva viszont hatalmas robbanás történt, amely szinte újra kilőtte a levegőbe a monstrumot. Az űrhajó ezután földbe becsapódott és megsemmisült.

Musk ismét nem volt elkeseredve, hiszen az eredeti terveket – landolás és adatgyűjtés az ereszkedéskor –sikeresen elérte a SpaceX. Az eseményt egyébként élőben lehetett követni a Youtube-on.

Lassan, de biztosan közelednek a SpaceX-vezér álmához: ha elkészül a végleges űrhajó, évente 1000 járatot indítanának a Marsra vagy naponta körülbelül hármat, hogy elérje az egymillió fős célt. Minden utazáson 100-300 ember venne részt, akik később a marsi város polgárai lesznek, amelyet maguknak is kell felépíteniük.

Egyébként pont tegnap számoltunk be róla, hogy bárki jelentkezhet az ingyenes holdutazásra, amit szintén a Starshippel terveznek megtenni.


A figyelmetekbe ajánljuk