bandcamp

A Bandcamp a nagy sikerre való tekintettel 2021-ben is tart akciós péntekeket, amikor a bevétel 7%-át teszik csak zsebre, a többit pedig a zenészek kapják egyenesen. A kezdeményezéssel segíteni kívánták a koronavírus-járvány miatt bajba jutott előadóknak.


A Bandcampet szokták a legzenészbarátabb streaming platformnak nevezni zenészeknek kedvezőbb modellje miatt. Az előadók maguk határozhatják meg, hogy mennyibe kerül a zenéjük, akár ingyen is hallgathatóvá tehetik, ha akarják. Teljesen a kezükben van ilyen szempontból az irányítás. A platformon eladott zenéjükből pedig mindössze 18%-ot csíp le a cég egységesen, ami sokkal kedvezőbb, mint a Spotify, Apple Music, vagy a Deezer kifizetési modelljeik, ahol nagyon sokszor le kell játszák a dalaikat ahhoz, hogy normális pénzt lássanak a művészetükből.

A Bandcamp emellett a koronavírus-járvány miatt elmaradó fellépéseik következtében bajba jutott zenészeknek azzal próbált segíteni, hogy idén minden hónap első péntekén kevesebb százalékot tett el a bevételekből. Ezeken a napokon a cég 18% helyett mindössze csak 7%-át kapja az eladásokból befolyó összegből, az előadó 93%-ot kap. A Bandcamp Fridays fantázianevű napok pedig olyan népszerűek lettek, hogy előadók kifejezetten ezekre írtak külön dalokat, ráadásul rekordszámú bevételre is szert tettek a felek. A rajongók ugyanis ezeken a napokon többet költöttek, tudván, hogy nagyobb szeletet kapnak belőle kedvenceik.

Az akció kifejezetten erre az évre volt tervezve és úgy volt, hogy decemberrel le is zárult. Most viszont a cég bejelentette, hogy jövőre is folytatódik a Bandcamp Fridays, legalább is májusig biztosan. Januárban ugyan kimarad, de február 5-én, március 5-én, április 2-án és május 7-én 2021-ben is juttathatunk kedvenc zenészeinknek egy picivel többet ugyanabból az összegből – írja a Brooklyn Vegan.


A figyelmetekbe ajánljuk