man and woman sitting on floor

Egy vegyi anyag a nőket agresszívabbá, a férfiakat passzívabbá teszi

A szagát nem érezzük ugyan, de érezzük és reagálunk rá. Bőrünkből, nyálunkból és székletünkből is kibocsájtjuk, csecsemők kifejezetten sokat termelnek belőle.


Bőrünkből, nyálunkból és székeltünkből is egy headecanel, röviden HEX nevű vegyületet bocsájtunk ki. Az újszülöttek kifejezetten sokat szoktak kibocsájtani például a fejükből. Nincs ugyan érzékelhető illata, egy új kutatás szerint viszont ettől még befolyásolhatja a véselkedésünket, ha megérezzük. Több kísérlet is kimutatta, hogy a vegyi anyagnak kitett nők agresszívebbé válnak, míg a férfiak passzívabbá.

Az egyik feladatban a résztvevők egy láthatatlan partnerrel tárgyaltak egy virtuális pénzösszeg felosztásáról. A résztvevők azt hitték, hogy egy másik emberrel csinálták ezt, de valójában számítógépek ellen játszottak. Ha egy játékos a partnerének a teljes összeg 90%-ánál kevesebbet ajánlott, a számítógép élénkpiros nem felirattal utasította el a javaslatukat, megakadályozva, hogy pénzt keressenek.

Ezután a résztvevők egy olyan játékot játszottak, amelyben lehetőséget kaptak arra, hogy partnerüket egy hangos zajjal zavarják. A játékosok megválaszthatták, hogy milyen hangos legyen a robbanás, olyan gombok kiválasztásával, amelyeken különböző szintű fájdalmat kifejező emojik voltak, és ezzel fejezték ki különböző szintű agressziójukat.

A HEX szivárgás nem minden résztvevőt nyugtatott meg, hanem eltérő hatással volt a férfiakra és a nőkre. A vegyi anyagnak kitett nők 19%-kal agresszívabban viselkedtek a zajjal trollkodós feladatban, míg a férfiak 18,5%-kal kevésbé voltak agresszívak.

(Forrás: Science)


A figyelmetekbe ajánljuk